2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vörös narkó 03:00

Belföld

Benkő: A gyorsan változó biztonsági környezetben nagy jelentősége van a tudománynak

Napjainkban a bennünket körülvevő biztonsági környezet radikálisan és gyorsan változik, az új kihívásokkal történő küzdelemben pedig nagy jelentősége van a tudománynak - mondta a honvédelmi miniszter a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) had- és rendészettudományi szekciójának megnyitóján kedden Budapesten.

  • Benkő: A gyorsan változó biztonsági környezetben nagy jelentősége van a tudománynak

Benkő Tibor a rendezvénynek helyet adó Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán kiemelte, lépést kell tartani a világ változásaival, sőt egyes területeken elébe is kell menni a változásoknak, mindig valami újat kell alkotni, ehhez pedig folyamatosan tanulni kell.

A mai fiatalok boldogulását az élethosszig tartó tanulás biztosítja, az idei OTDK-ra beérkezett majdnem 170 pályamunka pedig azt mutatja, hogy nagyon aktív hallgatói állomány van Magyarországon - tette hozzá a miniszter.

Kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség jelentős átalakuláson megy keresztül, amelynek keretében a legkorszerűbb technikai eszközöket szerzik be, és megteremtik a kutatás, a fejlesztés és az innováció alapjait.

Ennek részeként központot hoztak létre a kiberkutatáshoz és elindították a digitális katona programot - fűzte hozzá Benkő Tibor.

Réger Mihály, az egyetem rektora köszöntőjében azt hangoztatta, hogy a 140 éve alapított intézmény elkötelezett a tehetséggondozás mellett, ezért nagy megtiszteltetés, hogy a had- és rendészettudományi szekciót vendégül láthatják.

Elmondta azt is, hogy a 90-es évek elején fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a Bánki Donát Műszaki Főiskola a hagyományos gépészmérnöki képzés mellett más területeken is indítson képzéseket, így jött létre a biztonságtudományi képzés.

Az egyetem korábbi közleménye szerint az OTDK-n idén először szervezetten vesznek részt olyan magyarországi és külhoni középiskolások, akik felsőoktatási intézményi konferenciákon vagy egyéb tudományos fórumon mutatták be kutatási eredményeiket, és az OTDK-ra jelölést szereztek.

Magyarország és Montenegró hasonlóan látja a biztonsági kérdéseket

Magyarország és Montenegró hasonlóan látja mind a térség, mind a világ biztonsági kérdéseit - emelte ki a Benkő Tibor honvédelmi miniszter Montenegró védelemi miniszterével kedden Budapesten tartott tanácskozása után.

Benkő Tibor a két politikus közös sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a kiképzés, felkészítés, oktatás, a közös gyakorlatok és a közös missziós feladatok ellátásának területén tervezik a két ország katonai együttműködésének erősítését.

Emellett a másik fontos terület a Nyugat-Balkán biztonságának kérdése. Benkő Tibor megjegyezte, Magyarország e térségben állomásoztatja békefenntartó katonáinak többségét. Fontosnak mondta, hogy montenegrói kollégájával hasonlóan látják, mi történik az érintett országokban, és azon vannak, hogy a problémákat közösen oldják meg. Benkő Tibor hozzátette: abban is egyetértettek, hogy a problémákat ott kell megoldani, ahol azok keletkeznek, helyben kell segíteni.

Kiemelte: egyetértettek abban, hogy a Nyugat-Balkán biztonsága, stabilitása kiemelten fontos. Ezért fontos, hogy a térség országai mielőbb csatlakozzanak az euro-atlanti övezethez, mert ez is a stabilitást erősíti. Ennek tükrében támogatták Montenegró NATO-csatlakozását is, s mindent megtesznek, hogy a balkáni ország mielőbb az Európai Unió tagja legyen.

Benkő Tibor hasznosnak és konstruktívnak nevezte a találkozót. Megjegyezte: a két ország katonai együttműködése eddig is nagyon jó volt.

Hasonlóan látják a haderő-modernizáció fontosságát is - mondta Benkő Tibor, hozzátéve: Montenegró is nagy erőfeszítéseket tesz, hogy minél erősebb, korszerűbb haderőt építsen.

Az emberi erőforrás fontosságáról is beszéltek, arról, hogy minél több fiatalt megnyerjenek a hadsereg számára.

Predrag Boskovic montenegrói védelmi miniszter is kiválónak nevezte a két ország, különösen a két védelmi minisztérium, valamint a haderők közötti együttműködést. Külön megköszönte Magyarország támogatását Montenegró euro-atlanti integrációjának segítésében. Azt mondta, Montenegró sokat tanulhat Magyarországtól, többek között euro-atlanti tapasztalatai nyomán.

A montenegrói miniszter is szólt arról, hogy régiós szinten és globális szinten is sok dologban egyetértenek. Tárgyaltak többek között a haderő-modernizációról is, hiszen mindkét ország haderőfejlesztésben van.

Predrag Boskovic elmondta: sokat foglalkoztak a nyugat-balkáni régióval, mivel Magyarországnak és Montenegrónak egyaránt érdeke, hogy a térségben nyugalom legyen. Megállapították, hogy vannak pozitív fejlemények a térségben, de vannak még olyan kérdések, amelyet csak közösen lehet megoldani.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Nyugat-Balkán biztonsága mellett az illegális migrációs helyzetről is tárgyaltak. Azt mondta: az elmúlt időszakban ismét egyre több migráns próbálkozik Montenegró területén is keresztüljutni, a következő időszakban pedig a migránsok számának növekedésével számolnak. Megjegyezte, reméli, hogy most felkészültebb lesz Európa, mint 2015-ben volt.

A montenegrói miniszter azt mondta, úgy véli, e területen is sokat lehet tanulni Magyarországtól.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre – Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Manfred Weber döbbenetes javaslatát, de a témáról a Vezércikk vendégei is elmondták a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Ismét botrányos jelenetek zajlottak Magyar Péter országjárása során. Ezúttal egy tatabányai étterem és kávézó előtt őrjöngtek a hívei. Öt aktivista szeretett volna a teraszon leülni, de - állításuk szerint - ezt a személyzet megtiltotta nekik, mert a Tisza Párt kitűzőjét viselték. Az étterem üzemeltetője szerint ez nem igaz, csupán annyi történt, hogy a teraszon lévő asztalok foglaltak voltak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!