2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Bármikor lehet baleset a Lánchíd rossz állapota miatt

Betondarabok hullhatnak le a Lánchídról - ezt állapította meg a Hír Televízió birtokába jutott jelentés. A dokumentumot áprilisban készítette egy mérnöki tervező és tanácsadó Kft. Ebben azt írják, hogy számítani lehet arra, hogy a lehulló betondarabok kárt okozhatnak a híd alatt közlekedő autókban és hajókban. A jelentés hangsúlyozza csak remélni lehet, hogy a híd felújításáig nem történik baleset.

  • Bármikor lehet baleset a Lánchíd rossz állapota miatt

A jelentésben azt állapították meg, hogy az egyre sűrűbb átlyukadásokra már nem megoldás, hogy foltozzák ezeket a hibákat, hiszen a berakott recéslemez is tönkrement pár helyen. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a jövőben ez bárhol és bármikor előfordulhat.

De nemcsak a járda kezd életveszélyes lenni - az autósok által használt sávoknál a beton és az acéltartók állapota is - ahogy fogalmaznak súlyos. A jelentés arra figyelmezteti a városvezetőket, hogy nem lehet kiszámítani, hogy a jövőben hol szakadnak majd le betondarabok a hídról.

Nincsenek jobb állapotban a korlátok sem, ha a helyzet tovább romlik, nem zárható ki, hogy baleset történik.

Mivel a híd állapota folyamatosan romlik a szakértők azt írják, a tapasztalt súlyos problémákat már nem lehet külön megoldásokkal kezelni, a híd komplex felújításának mielőbbi megkezdése elengedhetetlen. Úgy fogalmaznak,

csak remélni lehet, hogy a híd felújításáig nem történik baleset.

Összegzésként megállapítják, hogy

kisebb betondarabok eshetnek le a hídról az alsó rakparton közlekedő autókra vagy hajókra a Dunán, a legnagyobb kockázata pedig annak van, hogy a déli oldalon beszakad a lemez a gyalogosok alatt, ezért a járdák lezárását javasolják.

A súlyos állításokat tartalmazó jelentés áprilisban készült, Karácsony Gergely ennek ellenére május végén úgy döntött, hogy elhalasztják a Lánchíd felújítását. Ezt azzal magyarázta, hogy új közbeszerzési eljárást kell kiírni. A felelősséget pedig a kormányra hárítja.

A főpolgármester nemhogy lezáratta volna a hidat és az alatta lévő alsó rakpartot, hanem hétvégente családi rendezvényeknek adta át a területet. Pedig a súlyos problémákat már a decemberi szakvélemény is jelezte. Budapesti Srácok című műsorunknak a Főmterv egyik igazgatója is beszélt ezekről.

A szakértők akkor azt mondták, hogy fél éven belül el kell kezdeni a felújítást, ez júniusban jár le.

Hárít Karácsony Gergely

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!