2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Baloldali hatalmi csiki-csuki az előválasztás előtt

  • Baloldali hatalmi csiki-csuki az előválasztás előtt

Alighogy véget ért a baloldali előválasztás regisztrációja, Bodnár Imre szocialista jelölt, Péterffy Attila pécsi polgármester legfőbb bizalmasa visszalépett jelöltségétől a Baranya megye 1. választókerületében. Korábban sajtóhírek szerint a Párbeszéd képviselője, Mellár Tamás vonta volna vissza indulását, mivel jó üzletet ajánlhatott neki az MSZP. Hasonló káosz alakult ki Veszprémben: Katanics Sándor momentumos jelöltet kizárták a megméretésből, amelyet a párt „a DK kicsinyes bosszújával” magyarázott.

Visszavonta jelöltségét Bodnár Imre MSZP-jelölt, Péterffy Attila pécsi polgármester ügyvédje szombaton, így a megyeszékhelyen a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és immár a szocialisták által támogatott Mellár Tamás méreti meg magát a baloldali előválasztáson a Momentum és a DK által támogatott Nemes Balázzsal. A szivárványkoalíció házibajnokságán mától szeptember 6-áig a jelölteknek négyszáz ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy hivatalossá váljon az indulásuk, és a szeptember 18-tól 26-áig tartó első fordulóban rákerüljenek a szavazólapra.

– Jó döntés született, ez volt az észszerű megoldás – így kommentálta a Magyar Nemzetnek Bodnár Imre a visszaléptetését. Az MSZP-s jelölt meglehetősen szűkszavúan azt mondta, 

jelöltsége a bejelentés idején „még nem volt jogerős, ugyanis folyamatban volt egy fellebbezés”.

Azt azonban többszöri kérdésre sem árulta el, hogy mely baloldali párt tiltakozott a jelölése ellen, arra hivatkozva, hogy „erről nincsenek információi”.

Mint ismert, Baranya megye 1. választókerületében a baloldali jelöltállítás többször káoszba fulladt, augusztus 19-én ugyanis még arról szóltak a hírek, hogy Mellár lép vissza a jelöltségtől a polgármester ügyvédje javára, annak ellenére, hogy az előválasztás regisztrációja augusztus 15-én lezárult. A Szabad Pécs cikke szerint erről Mellár levelet is írt a nem hivatalos választás szervezőinek, de az információt más forrásból még nem erősítették meg. 

A portál megkereste Mellárt, ám a Párbeszéd politikusa elérhetetlen. A helyi sajtóorgánum értesülése szerint a Párbeszéd képviselője ajánlatot kapott az MSZP-től, hogy ha visszalép, akkor befutó helyet kaphat az országos listán.

Ráadásul eredetileg az MSZP és a Párbeszéd úgy tervezte, nem indítanak egymás ellen jelölteket a baloldali előválasztáson, július végén a szocialisták mégis bejelentették, hogy Bodnár Imrét regisztrálják a megméretésre abban a körzetben, ahol Mellár Tamás is indul. Érdekesség az is, hogy 

a két jelölt nem tájékoztatta támogatóit közösségi oldalán az ügy fejleményeiről, mindössze a szombati bejelentésnek van nyoma videó formájában.

A Párbeszéd képviselője április 30-án jelentette be indulását közösségi oldalán, június 9-én pedig a Jobbik, hogy támogatják Mellár Tamást az előválasztáson. A baloldali politikus még a 2018-as országgyűlési választáson csatlakozott a Karácsony Gergely vezette törpepárthoz annak ellenére, hogy előtte azt hangoztatta, nem lesz párttag. 

Közben Veszprémben egymásnak feszülnek a Gyurcsány-koalíció tagjai. 

A baloldali pártok vezetői ugyanis elutasították a Momentum által jelölt Katanics Sándor indulását annak ellenére, hogy a baloldal által kreált, nem hivatalos Országos Előválasztási Bizottság nyilvántartásba vette a jelöltet – derül ki a Momentum közleményéből. 

Fekete-Győr Andrásék azt állítják, csak ők szavaztak a korábban a DK helyi elnökeként tevékenykedő, majd a pártból kilépő, végül momentumos támogatással elinduló Katanics nyilvántartásba vétele mellett, de a többség elutasította azt. A szavazásra azért kerülhetett sor, mivel korábban éppen a Gyurcsány-párt nyújtott be fellebbezést Katanics jelölése ellen. – Az előválasztás megcsúfolása az, hogy egy helyben beágyazott, erős jelölt indulását politikai okokból nem engedélyezik. A DK kicsinyes bosszúja, a volt párttársuk indulásának megakadályozása különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt hónapokban több, korábban MSZP-s képviselő regisztrált az előválasztásra a DK jelöltjeként – ők mind indulhatnak az előválasztáson – tette hozzá a Momentum.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth Kevin saját bevallása szerint ezerszer vagy kétezerszer visszanézte már a skótok elleni utolsó csoportmérkőzésen a századik percben rúgott gólját, mellyel a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte továbbjutási esélyét a németországi Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!