2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Baloldali hatalmi csiki-csuki az előválasztás előtt

Alighogy véget ért a baloldali előválasztás regisztrációja, Bodnár Imre szocialista jelölt, Péterffy Attila pécsi polgármester legfőbb bizalmasa visszalépett jelöltségétől a Baranya megye 1. választókerületében. Korábban sajtóhírek szerint a Párbeszéd képviselője, Mellár Tamás vonta volna vissza indulását, mivel jó üzletet ajánlhatott neki az MSZP. Hasonló káosz alakult ki Veszprémben: Katanics Sándor momentumos jelöltet kizárták a megméretésből, amelyet a párt „a DK kicsinyes bosszújával” magyarázott.

Visszavonta jelöltségét Bodnár Imre MSZP-jelölt, Péterffy Attila pécsi polgármester ügyvédje szombaton, így a megyeszékhelyen a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és immár a szocialisták által támogatott Mellár Tamás méreti meg magát a baloldali előválasztáson a Momentum és a DK által támogatott Nemes Balázzsal. A szivárványkoalíció házibajnokságán mától szeptember 6-áig a jelölteknek négyszáz ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy hivatalossá váljon az indulásuk, és a szeptember 18-tól 26-áig tartó első fordulóban rákerüljenek a szavazólapra.

– Jó döntés született, ez volt az észszerű megoldás – így kommentálta a Magyar Nemzetnek Bodnár Imre a visszaléptetését. Az MSZP-s jelölt meglehetősen szűkszavúan azt mondta, 

jelöltsége a bejelentés idején „még nem volt jogerős, ugyanis folyamatban volt egy fellebbezés”.

Azt azonban többszöri kérdésre sem árulta el, hogy mely baloldali párt tiltakozott a jelölése ellen, arra hivatkozva, hogy „erről nincsenek információi”.

Mint ismert, Baranya megye 1. választókerületében a baloldali jelöltállítás többször káoszba fulladt, augusztus 19-én ugyanis még arról szóltak a hírek, hogy Mellár lép vissza a jelöltségtől a polgármester ügyvédje javára, annak ellenére, hogy az előválasztás regisztrációja augusztus 15-én lezárult. A Szabad Pécs cikke szerint erről Mellár levelet is írt a nem hivatalos választás szervezőinek, de az információt más forrásból még nem erősítették meg. 

A portál megkereste Mellárt, ám a Párbeszéd politikusa elérhetetlen. A helyi sajtóorgánum értesülése szerint a Párbeszéd képviselője ajánlatot kapott az MSZP-től, hogy ha visszalép, akkor befutó helyet kaphat az országos listán.

Ráadásul eredetileg az MSZP és a Párbeszéd úgy tervezte, nem indítanak egymás ellen jelölteket a baloldali előválasztáson, július végén a szocialisták mégis bejelentették, hogy Bodnár Imrét regisztrálják a megméretésre abban a körzetben, ahol Mellár Tamás is indul. Érdekesség az is, hogy 

a két jelölt nem tájékoztatta támogatóit közösségi oldalán az ügy fejleményeiről, mindössze a szombati bejelentésnek van nyoma videó formájában.

A Párbeszéd képviselője április 30-án jelentette be indulását közösségi oldalán, június 9-én pedig a Jobbik, hogy támogatják Mellár Tamást az előválasztáson. A baloldali politikus még a 2018-as országgyűlési választáson csatlakozott a Karácsony Gergely vezette törpepárthoz annak ellenére, hogy előtte azt hangoztatta, nem lesz párttag. 

Közben Veszprémben egymásnak feszülnek a Gyurcsány-koalíció tagjai. 

A baloldali pártok vezetői ugyanis elutasították a Momentum által jelölt Katanics Sándor indulását annak ellenére, hogy a baloldal által kreált, nem hivatalos Országos Előválasztási Bizottság nyilvántartásba vette a jelöltet – derül ki a Momentum közleményéből. 

Fekete-Győr Andrásék azt állítják, csak ők szavaztak a korábban a DK helyi elnökeként tevékenykedő, majd a pártból kilépő, végül momentumos támogatással elinduló Katanics nyilvántartásba vétele mellett, de a többség elutasította azt. A szavazásra azért kerülhetett sor, mivel korábban éppen a Gyurcsány-párt nyújtott be fellebbezést Katanics jelölése ellen. – Az előválasztás megcsúfolása az, hogy egy helyben beágyazott, erős jelölt indulását politikai okokból nem engedélyezik. A DK kicsinyes bosszúja, a volt párttársuk indulásának megakadályozása különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt hónapokban több, korábban MSZP-s képviselő regisztrált az előválasztásra a DK jelöltjeként – ők mind indulhatnak az előválasztáson – tette hozzá a Momentum.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Megszavazták Szabó Tímea büntetését

A szavazás után a képviselő felállt a helyén, egy fehér pólót viselt, amelynek ugyanaz volt a mintája, mint amilyen molinó miatt megbüntették. 2021. október 19.

Varga Judit: A magyar kormány kiáll a lengyel alkotmánybíróság határozata mellett

Emlékeztetett: Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt, Lengyelországot pedig azért támadják, mert gátat szab a lopakodó uniós hatáskörbővítésnek. 2021. október 19.

4,4 milliárd euróért vásárolná vissza a Liszt Ferenc repülőteret a kormány

A Világgazdaság információi szerint 4.4 milliárd euróért vásárolná meg a Budapest Airportot a magyar kormány. 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Emelkedett az alapkamat

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Harc az éhezés ellen

Tartós élelmiszereket gyűjtenek a Miskolci Egyetem hallgatói az Egyetemek harca az éhezés ellen című programban.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!