2019. augusztus 23.,
péntek, Bence napja

Balog: Ilyen lehetőséget most kapnak először

2014. június 14., szombat 18:04, frissítve: szombat 18:49

Az oktatás színvonalát és szervezettségét javíthatja a most megalakult Nemzeti Pedagógus Kar – Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere szerint.

Balog Zoltán a kar alakuló ülésén kifejtette, a tanároknak eddig nem volt lehetőségük, hogy javaslatukat, véleményüket megosszák a kormányzattal, a fórum megalakulásával viszont érdemben befolyásolhatják majd az oktatási rendszert. A megalakult Nemzeti Pedagógus Kar elnöke Horváth Péter, a győri Révai Gimnázium igazgatója lett.

Az emberi erőforrások minisztere köszöntötte alakuló ülésén a Nemzeti Pedagógus Kar 125 küldöttjét. „Mostantól önök, maguk a pedagógusok is részesei lehetnek hivatásuk tartalmi, szakmai színvonalának meghatározásában, hadd mondjuk ki, hogy ilyen lehetőséget most kap először magyarországi pedagógusközösség” – fogalmazott a tárcavezető.

A tagság kötelező valamennyi állami iskolában dolgozó tanár számára. Balog Zoltán szerint a pedagógusok százezres közösségének mostantól joga és kötelessége is, hogy véleményével, észrevételével javítsa az oktatás színvonalát és szervezettségét.

– Szakmai vitákra van szükség, szakmai koncepciókra, valóságos tartalmakra, ezeknek a vitáknak az ütköztetésére, és ami legalább olyan fontos: egymásnak a komolyan vételére. A Nemzeti Pedagógus Kar megalakulása, az ehhez nyújtott segítség, az azt fejezi ki a kormányzat részéről, hogy szeretné komolyan venni a pedagógusokat, és az ő szakmai álláspontjaikat – fogalmazott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Az új köznevelési államtitkár partnerséget ígért a kar tagjainak. Czunyiné Bertalan Judit hozzátette: pedagógusként és jogászként is segíti munkájukat, és várja szakmai javaslataikat. „Ez a kar ma tiszta lappal kezdi írni a magyar pedagógustársadalomnak egy új alapokra helyezett köznevelési törvény alapján és rendszerben krónikáját, és egy újabb fejezetet nyit, amelyben reméljük, az lesz a történelemtudomány kronológiájában bevett lenyomata vagy öröksége, hogy emelte a pedagógustársadalom presztízsét. Továbbá a Nemzeti alaptanterv és a köznevelési rendszerben létrehozott és megalkotott változások után egy jól működő és magas színvonalú köznevelési rendszert fogunk tudni közösen építeni a jövőben” – mondta.

A küldöttek titkos szavazással választották meg a szervezet elnökét. Horváth Péter, a győri Révai Gimnázium igazgatója arról beszélt: a küldöttek és az elnök megválasztásában a pedagógusok 20 százaléka vett részt. Szerinte úgy kell dolgozniuk a jövőben, hogy a maradék 80 százalék is aktívan részt vegyen a munkájukban.

Forrás: Hír TV