2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Belföld

Balog: Az átállás nehézségei hosszú távon megtérülnek

Nem ért egyet a felsőoktatást érintő kormányhatározatokkal a Magyar Rektori Konferencia sem. Szerintük az intézkedésekről előzetes szakmai egyeztetés nélkül döntött a kabinet. Az emberi erőforrások minisztere elismerte, hogy hirtelen döntés született a jövő évi keretszámcsökkentésről, de Balog Zoltán szerint az átállás nehézségei hosszú távon megtérülnek, és mindenkinek versenyképes diplomája lesz.

Az új felsőoktatási struktúráról szerdán döntött a kormány. A korábbi elképzelésekhez képest alig több, mint 10 ezer teljesen államilag támogatott hely lesz jövőre, részösztöndíjjal viszont jóval többen, 46 ezren tanulhatnak tovább és kiterjesztik a diákhitelrendszert. A rektori konferencia szerint a családok anyagi teherbíró képességét figyelmen kívül hagyja az elképzelés, a diákhitelben pedig nem bíznak a diákok.

– A társadalomban van pillanatnyilag egy ellenkezés a hitelkonstrukciókkal szemben, a társadalomnak nem kiszámítható pillanatnyilag a teherbíró képessége, nem tudjuk, hogy mennyire képes átvállalni ezeket az összegeket akár hitel formájában, akár saját finanszírozási formában, ez pedig ingataggá teszi és bizonytalanná és kiszámíthatatlanná az egész elképzelést – fogalmazott Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Többször is egyeztettek

Balog Zoltán szerint szakmai döntés volt, amiben egy közép- és hosszútávú folyamatot akarnak megerősíteni. Az emberi erőforrások minisztere azt mondta: többször is egyeztettek a Magyar Rektori Konferencia képviselőivel, ezért meglepőnek tartja a testület reakcióját. Balog Zoltán elismerte, hogy hirtelen lépést tett a kabinet az önfenntartó felsőoktatás felé, de szerinte a kedvező kamatozású diákhitellel az állam előfinanszírozza mindenki továbbtanulását.

– Mindenkinek, aki aztán később állami szolgálatba lép, ki fogjuk fizetni azt a pénzt, amit erre invesztált, tehát a hitelének a terhét is átvállaljuk, tehát az állam terhet vállal át – fogalmazott Balog Zoltán, hozzátéve: hogy önfinanszírozó legyen a rendszer, hogy tulajdonképpen ő finanszírozza, megelőlegezi, és azok tekintetében vissza is téríti azokat a pénzeket, akikre egyébként a magyar államnak, Magyarországnak szüksége van.

Minden második fiatalt foglalkoztatja, hogy külföldön próbáljon szerencsét

A kormány a jövő héten tovább folytatja a tárgyalásokat az egyetemek vezetőivel, akik attól is tartanak, hogy a kevés államilag támogatott hely arra fogja ösztönözni a hallgatókat, hogy külföldön tanuljanak tovább.

– A fiataloknak nagyjából harmada az, aki csak Magyarországon tudja elképzelni a jövőjét, de a fiataloknak mintegy fele foglalkozik azzal a gondolattal, hogy külföldön is szerencsét próbáljon, elsősorban itt a munkára kell gondolni, másodsorban pedig valamilyen továbbtanulásra – közölte Székely Levente kutatásvezető

A Magyar Ifjúsági Kutatás az elmúlt 4 évről készített felmérést, 8 ezer 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek meg. Közülük minden második válaszolta azt, hogy rövidebb időre kimenne külföldre dolgozni vagy tanulni, de csak egytizedük tudná elképzelni, hogy végleg máshol telepedjen le.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!