2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Európában mindennaposak a terrorcselekmények, vagy azok kísérletei

Európában ma már nincs olyan nap, hogy ne kövessenek el terrorcselekményt, annak kísérletét, vagy ne akadályoznák meg a titkosszolgálatokkal annak elindítását - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

  • Európában mindennaposak a terrorcselekmények, vagy azok kísérletei

Bakondi György úgy látja, hogy ezek a körülmények "a legkisebb mértékben sem" zavarják azokat, akik előkészítik a migrációra vonatkozó elgondolásokat.

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy az embercsempész-hálózat tagjai "óriási" anyagi haszonszerzés mellett emberek tömegeit juttatják be illegálisan a határőrizeti előírások, a biztonsági követelmények semmibevételével szuverén államok területére.

Bakondi György közlése szerint

az idén eddig 174 ezer határsértőt és ezernél több embercsempészt fogtak el.

Ez jelentősen növekvő arány a korábbi évekhez viszonyítva, kivéve 2015-öt, amikor pár hónap alatt négyszázezren lépték át a határt - tette hozzá.

A főtanácsadó szólt arról, hogy a szerb politikai vezetés az elmúlt hetekben - a tarthatatlan közbiztonsági helyzet hatására - a rendőrség különleges alakulatainak a bevetéséről döntött. Ennek során nagy számban fogtak el embercsempészeket, tömegével találtak, fegyvereket, lőszert, kábítószert, hamis okmányokat - mondta Bakondi György, hozzáfűzve: ez különösen érdekes, mert általában nincs semmilyen okmány az érkezőknél. A túloldalon levő hatékony rendőri fellépés eredményeként a "napi kezdeményezések, kísérletek száma csökkent és azokat is megakadályozzuk a kerítésnél" - jegyezte meg.

Bakondi György azt mondta, hogy az embercsempészek részesei egy nagy hálózatnak, amely Afganisztántól vagy Szíriától kezdve egészen Németországig, Svédországig vagy akár Nagy-Britanniáig nyúlik.

Ez a hálózat "óriási" anyagi haszonszerzés mellett emberek tömegét juttatja be illegálisan a határőrizeti előírások, a biztonsági követelmények semmibevételével szuverén államok területére

- mutatott rá.

Ennek során a "fegyveres jelleg" az elmúlt másfél-egy éven belül kezdődött el - fogalmazott.

Először embercsempész csoportok az összetűzéseikkor használtak fegyvert, aztán később fegyveres támadás ért helyi lakosokat is. Az utolsó időszakban már részben határtérségben, közvetlen határ mentén is a magyar határvédelmi erők megfélemlítése céljából, később pedig valóságosan is

tüzet nyitottak magyar-szerb közös járőrre, ami példátlan, soha nem fordult elő itt az elmúlt nyolc-tíz évben

- hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy Európában ma már nincs olyan nap, hogy ne kövessenek el terrorcselekményt, vagy annak kísérletét, Bakondi György rámutatott: "ez azért veszélyes, mert ha úgy lenne, ahogy most a migrációs paktum tervezetében szerepel, akkor ha ma este valaki rálő a járőrökre géppisztollyal, és holnap bejelentkezik politikai menekültként, akkor be kellene őt engedni, migránstáborokban tartani, míg elbírálják a menekültkérelmét" - mutatott rá.

Ez a megoldás Nyugat-Európában látványos kudarcot vallott, mert akiket ki kellett volna toloncolni, azok egy része, csaknem nyolcvan százaléka, bent marad az adott országban - jegyezte meg.

"Nagyon nehéz azt elhinni, hogy lehet olyan politikai erő, amely az Európában 2015 óta az illegális migráció kapcsán történteket esetleg pozitívnak tekinti, vagy úgy gondolja, hogy ez a jó megoldás az európai emberek számára" - fogalmazott.

Azzal kapcsolatban, hogy sok politikai támadás érte a magyarok által a határon felállított kerítést, miközben Finnország most lezárta az összes határátkelő-helyét az Oroszország felől érkező migránsok miatt, Bakondi György azt mondta: 2015-ben, amikor a magyar kormány döntést hozott a műszaki akadályrendszer megépítéséről, akkor megnézték, hogy Európában milyen megoldások voltak. Azt látták, hogy Görögország és Törökország, valamint Bulgária és Törökország határán, továbbá Marokkó és Spanyolország határán, angol-francia közös koprodukcióban az alagút bejáratánál, kerítést építettek. Látható volt, hogy ez az egyedüli megoldás a tömegek távoltartására, feltartóztatására - jelentette ki. Azóta számos ország követte ezt a példát, de egyedül Magyarország került "szüntelen politikai támadások kereszttüzébe" - jegyezte meg.

Bízom abban, hogy a súlyos következményekkel járó terrorcselekmények és közbiztonsági válsághelyzetek elérték a lakosság politikai tűrőképességét, és az európai uniós választásokon egy fordulat következhet be az Európai Parlament összetételében, amely azonnali kihatással lehet az Európai Unió migrációs politikájára - mondta Bakondi György.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

„Ezt nem lehet feldolgozni” – 15 éve történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság

„Ezt nem lehet feldolgozni” – 15 éve történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság

A tatárszentgyörgyi romagyilkosságok 15 éve történtek. 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön felgyújtották egy roma család házát, két embert, egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát agyonlőtték. Akkor egy olyan eseménysorozat vette kezdetét, amely az egész országot megrázta. A tragikus évforduló kapcsán vendégünk volt Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!