2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Azonnali hatállyal lemond Szávay István

Hír TV

2018. november 29., csütörtök 09:38, frissítve: csütörtök 17:49

Azonnali hatállyal lemond a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről Szávay István – aki döntését a Facebookon közölte.

A nőverést tagadta, de a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt elismerte, hogy sértően beszélt a zsidókról.

Szerdán került nyilvánosságra a Hír TV birtokába került hangfelvétel, amelyen Szávay István azzal dicsekedett párttársainak a májusi tisztújító kongresszuson, hogy egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, mert az beszólt neki.

A jobbikos képviselő a Facebookon reagált a történtekre, azt írja: meggondolatlan és otromba szavaiért vállalja a következményeket.

Szűkszavúan vagy egyáltalán nem nyilatkoztak jobbikos politikusok Szávay István hangfelvétele ügyében. A vállaltan zsidó felmenőkkel rendelkező Jakab Péter kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania párttársának.

-Riporter: Maradhat a Jobbik tagja Szávay István?
-Jakab: Minden vezető pozíciójáról lemondott, ez így helyes.
-Riporter: Országgyűlési mandátumáról nem, miért?
-Jakab: Lemondott a pártban betöltött vezető funkciójáról és az országgyűlésben betöltött jegyzői pozíciójáról is és bocsánatot is kért hálistennek.

Elfogadhatatlan az erőszak

Elfogadhatatlan, hogy egy országgyűlési képviselő erőszakhoz folyamodik - jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője. Kósa Lajos egyértelművé tette: ennél kisebb kihágásokért is mondtak már le képviselők a országgyűlési mandátumukról.

Nem maradhat következmények nélkül

Feljelenti Szávay Istvánt Bősz Anett, gyűlölet-bűncselekmény vádjával. A Liberálisok parlamenti képviselője szerint a kisebbségeket ért erőszakkal szemben a lehető leghatározottabban fel kell lépni. Azt írja közleményében, hogy függetlenül attól, hogy Szávay István megütött valakit, vagy csak hencegett vele, átlépett egy határt, ami nem maradhat következmények nélkül. Egyúttal felszólította a Jobbik képviselőcsoportját, hogy haladéktalanul zárják ki az antiszemita politikusukat.

Nem lepte meg

Schmidt Máriát nem lepte meg Szávay István megnyilvánulása. A Terror Háza főigazgatója a Hír TV-ben azt mondta: a Jobbikban ez a stílus mindig is jelen volt.

-Schmidt: Az első benyomásom az volt, hogy talán nem voltak a szereplők színjózanok, amikor ez történt, de annyira nem vagyok meglepődve egyébként.
-Riporter: Merthogy?
-Schmidt: A Jobbikban ez a stílus, ez a viselkedés, tehát teljesen elfogadottnak számít.