Egy pécsi konyhán naponta négyezer adag étel készül, az üzemeltető cég látja el a város összes óvodáját, általános- és középiskoláját. Másfél éve dolgoznak a baranyai megyeszékhelyen, azóta fokozatosan térnek át az egészséges étkeztetésre, amely szeptembertől már előírás.
A gyerekek annak is örülnek, hogy repetát is kaphatnak. „Amikor még nem a hungastosok voltak, akkor húsból egyáltalán nem adtak repetát, mondván, minden gyereknek kell jutni belőle. A Hungast nagyon jó, mert most húsból is kérhetünk repetát, és adnak is. Tényleg nagyon finomat főznek” – mondta egy gyerek.
Az új közétkeztetési rendelet pontosan rögzíti a menzai ételek összetételét és tápanyagtartalmát. A bő olajban sült húsok helyett alacsony zsírtartalmú fogást ír elő. Több tejnek és tejterméknek, valamint sok zöldségnek kell a jövőben az asztalra kerülnie. A korábbinál jóval kevesebb sót és cukrot használhatnak a konyhákon, több gyümölcsnek és teljes kiőrlésű gabonaterméknek kell, szerepelnie az étlapon. „Másik kérdés az, hogy erre a mai fogyasztói réteg, gyermekek, családok, szülők fel vannak-e készítve. Ugye azt látnunk kell, hogy egy gyermek az általa elfogyasztott ételnek csak egy részét fogyasztja el a közétkeztetésben, egy másik részét ugye otthon a családban veszi magához. A családokat a szülőket is fel kell az egészséges táplálkozás irányelvére készíteni” – mondta Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató.
A kormány két éve ötven százalékkal megemelte a menza fejkvótát.