2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Az Országgyűlés elé kerül a Sargentini-jelentést elítélő határozat

Hír TV

2018. szeptember 24., hétfő 21:30

Támogatta az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága a Fidesz-frakció által benyújtott határozati javaslatot, melyben visszautasítják a két hete elfogadott Sargentini-jelentést. A javaslat így az Országgyűlés elé kerülhet. A bizottság jobbikos és LMP-s tagja ellenezte a javaslat napirendre vételét, mert szerintük az csak a Fidesz belpolitikai céljait szolgálja.

Politikusoknak politikai választ kell adni, néma gyereknek ugyanis anyja sem érti a szavát – ezzel indokolta az Európai Ügyek Bizottságának elnöke a javaslat fontosságát. Az előterjesztők nevében a Fidesz és a KDNP ifjúsági szervezeteinek elnökei vettek részt a vitában.

„A határozati javaslatban arra is kérnénk a kormányt, hogy jogi úton is lépjen fel azzal a csalással, azzal az eljárásjogi bizonytalansággal szemben, amit a jelentés elfogadásakor tapasztalhattunk. Azt gondoljuk, hogy a jelentés elfogadása és tartalma is elfogadhatatlan Magyarország számára” – mondta Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke.

Ungár Péter a bizottság LMP-s tagja a Fidesz európai parlamenti választási kampánynyitányának nevezte a javaslat benyújtását.

„Önök az összes magyar érdekvédelemmel, egyéb magyar érdekvédelmi dolgokkal kapcsolatos külpolitikai törekvést háttérbe szorítják. Hogy egy példát mondjak: egyszerűen a minority safe pack-kel, a határon túli magyarok jogaival nem lesz idő foglalkozni, mert az egész magyar lobbierőt, az állandó képviseletet Brüsszelben, az Önök összes európai parlamenti képviselőjét egy olyan vitába sorakoztatják fel, amit Önök belpolitikai nyerésnek éreznek, a helyett, hogy a 7 éves költségvetéssel vagy a határon túli magyarokkal foglalkozzanak” – fejtette ki.

A jobbikos Bana Tibor szerint a kormánypártok kicsinyes politikai érdekei miatt kerülhetnek veszélybe a Magyarországnak járó uniós források.

„Valóban a bevándorlás vonatkozásában, a migráció témakörében olyan tételek is benne voltak ebben a jelentésben, amelyek miatt az egyértelmű volt a Jobbik részéről, hogy európai parlamenti képviselőnk, Balczó Zoltán nem tudja támogatni ezt. A tartózkodás az ezt fejezte ki, mert a másik oldalról a korrupció tekintetében, vagy éppen a jogállamiság leépítése vonatkozásában tények szerepeltek ebben a jelentésben, és sajnálatosnak tartom, hogy erre ez a határozati javaslat nem válaszol” – mondta a képviselő.

A kormánypártok szerint náluk többet senki nem tette a határon túli magyar kisebbségekért, az uniós szerződések alapján pedig jogállami kérdések miatt egyetlen országtól sem lehet pénzt megvonni. A bevándorlással pedig azért kell foglalkozni, mert ez lesz a választás fő témája európai szinten is.

A bizottság végül 6 igen és 2 szavazattal támogatta a javaslatot, így az Országgyűlés elé kerülhet.