2020. december 3.,
csütörtök, Ferenc, Olívia napja

Mindenkitől rendkívüli fegyelmezettséget kér Müller Cecília

2020. október 27., kedd 10:46, frissítve: kedd 11:54

A fiatalabb korcsoportról átterjedt a kór a közép- illetve az idősebb korosztályra. Minden ötödik fertőzött 40 és 49 év között van - erről is beszámolt az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A legfrissebb adatok szerint 2079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 63 642 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 63 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett, 16 646-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 45 461 fő. Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 35%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2891 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 243-an vannak lélegeztetőgépen.

202-en fertőződtek meg koronavírussal a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében. 148 ellátott és 54 dolgozó tesztje lett pozitív. 9 beteget kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes – írja az Index.

A járványügyi éberséget továbbra is fenn kell tartani

Továbbra is járvány második hullámának egy intenzíven felszálló szakaszában vagyunk - jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint egyre növekszik a kórházi ellátásban részesülők száma. 

A járványügyi éberséget továbbra is fenn kell tartani, a felelősség közös, hiszen látni azt, hogy Európa-szerte és az egész világon rendkívül intezíven terjed a járvány

- tette hozzá. 

A járványgörbe ellaposítására esély van - folytatta - amennyiben mindenki felelősséggel sajáthelyén teszi a dolgát, betartja a járványügyi szabályokat, az egyéni felelősség nem nélkülözhető. 

Müller Cecília kiemelte, kerülni kell a felesleges, elkerülhető kontaktusok számát. Felszólította azokat, akik valamilyen közösségi rendezvényen kívánnak részt vnni, tartsák be a szabályokat, az újonnan életbe lépett szabályokat is. 

A járvány-terjedés megakadályozásának legjobb eszköze a maszkviselés, a higiénés kézmosás további fenntartása, a távolságtartás valamint a felületek fertőtlenítése. Az intézkedések egyszerűnek hangzanak, de ezek azok az eszközök, amelyek mindannyiunk rendelkezésére állnak

- emelte ki. 

Müller Cecília közlése szerint a kórházakban nagyon intenzív munka zajlik, a kijelölt kórházakban összpontosul az a tudás, ami biztosítja azt, hogy Magarországon mindenki megkapja a számára szükséges ellátást. 

Az országos tisztifőorvos rendkívül fontosnak nevezte, hogy senki se menjen közösségbe, ha bármilyen tünetet mutat. Azt javasolja, az emberek próbáljanak meg azokról a programokról lemondani, amelyek nem feltétlenül szükségesek. 

Dinamikus emelkedésnek vagyunk tanúi, ezért Müller Cecília mindenkitől rendkívüli fegyelmezettséget kért. 

Átterjedt a fertőzés a közép- illetve az idősebb korosztályra

A szakember arról is beszélt, hogy a 43, hétre a 40-49 évesek körében nőtt leginkább a fertőzötte száma, 20,5 százalékot tesz ki ez az arány az összes fertőzött közül, vagyis

minden ötödik fertőzött ebből a korosztályból kerül ki.

Hozzátette: a fiatalabb korcsoportról átterjedt a fertőzés a közép- illetve az idősebb korosztályra. 

HírTV