2021. április 15.,
csütörtök, Anasztázia, Tas napja

Operatív Törzs: Mindenki tartsa be a bevásárlások során a járványügyi intézkedéseket!

Hír TV

2020. december 14., hétfő 11:04

Elsőként György István, a Miniszterelnökség államtitkára ismertette az eddig célzott csoportos tesztelések eredményét, majd Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tartotta meg tájékoztatóját.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elsőként György István, a Miniszterelnök területi közigazgatásért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány az operatív törzs javaslatára hetekkel ezelőtt egy célcsoportos tesztelést rendelt el. Elhangzott, hogy az első héten a bölcsődékben, óvodákban, oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben zajlott a tesztelés, ez két ütemben történt meg, majd a harmadik héten a területi közigazgatásban dolgozókat is leszűrték, vagyis azokat, akik a leginkább kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel. A tesztelés önkéntes és díjmentes volt.

György István hangsúlyozta e összetett folyamat során több mint 429 ezer tesztelést hajtottak végre, és kiderült, hogy a kormányhivatalokban, kormányablakokban és a járási hivatalok intézményeiben volt a legalacsonyabb a fertőzöttségi arány.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az eredményeket az operatív törzs folyamatosan elemzi, és a járványügyi helyzet alakulásának függvényében hoz majd döntést a csoportos tesztelés folytatásáról- György István mindezen túl megköszönte mindazok munkáját, akik a tesztelésben részt vettek. Hozzátette, hogy nagy figyelmet fordítanak az esetleges új gócpontokra is, és ezekkel kapcsolatban rögtön megteszik majd a szükséges lépéseket.

„Magyarországon az elmúlt 24 órában 3470 fővel emelkedett az új koronavírus-fertőzéssel beazonosított eseteknek a száma, így 283 870 főnél igazolódott már Magyarországon a fertőzés. Elhunyt 165, többségében idős kónikus betegségben szenvedő személy, ezzel az elhunytak száma 2130 főre emelkedett. (…) A kormány felfüggesztette a vásárlási idősávot, amely az idősek vásárlására vonatkozott annak érdekében, hogy a karácsonyi időszakban csökkentse a zsúfoltságot a bevásárlóközpontokban, élelmiszerboltokban, drogériákban. Természetesen továbbra is kérem, hogy az idősek lehetőleg kerüljék azokat az időszakokat, amikor egyébként is zsúfoltak ezek az intézmények és mindenki tartsa be a bevásárlások során a járványügyi intézkedéseket, különösen a maszkviselésre vonatkozókat”

-         mondta el Galgóczi Ágnes.

3470 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

 

Hír TV