2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

Az oktatásról vitázott a kormány és az ellenzék a parlamentben

A baloldali pártok szeretnének elfogadtatni egy határozati javaslatot az Országgyűlésben, amely meghatároz bizonyos oktatási minimumot. Ennek része lenne, hogy legalább a nemzeti össztermék 6 százalékát kötelesek legyenek a kormányok az oktatásra fordítani.

  • Az oktatásról vitázott a kormány és az ellenzék a parlamentben

Erkölcsi és morális válságba került a magyar oktatás az MSZP szerint. Kunhalmi Ágnes azt mondta: tömegével mondanak fel pedagógusok, tanulók tízezrei nem jutottak be a felsőoktatásba, vagy hagyták el az országot. A képviselő az LMP-vel együtt közösen nyújtotta be az Országgyűlésnek az oktatási minimumról szóló törvénytervezetet.

„A magyar oktatás, a tudásválságon túl, amit önök kialakítottak, mélyen erkölcsi és morális válságba is került. És azt bizonyítja, hogy a pedagógusok tömegével hagyják el a pályát, és óriási a tanárhiány, hogy ebben a rendszerven már nemcsak tanítani, nevelni, de szinte létezni sem tudnak” – vélekedett Kunhami Ágnes.

Válaszában az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Misztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: épp a szocialisták vezették be a tandíjat, zártak be iskolákat kistelepüléseken, 15 ezer tanárt bocsátottak el és megvonták egyhavi bérüket is. Rétvári Bence szerint igazán a mostani kormány tett a pedagógusokért.

„Mi emeltük 50 százalékkal a pedagógusoknak a bérét, éppen ezért 30 százalékkal nőtt a pedagógusnak jelentkezőknek a száma. Ma Magyarországon kevesebb gyermek jut egy pedagógusra, mint az OECD átlaga. Az OECD átlagában egy pedagógusnak 13,6 gyermekkel kell foiglalkotzni, egy magyar pedagógusnak 10,4 diákkal” – mutatott rá Rétvári Bence.

Kunhalmi Ágnes az oktatási minimumot tartalmazó javaslatához a Jobbik kivételével már az összes ellenzéki frakció, parlamenten kívüli pártok és független képviselők is csatlakoztak.

„Szeretnénk, hogyha az oktatásra fordított összeg a GDP-arányosan elérné a 6 százalékot Magyarországon, ezt már a választási programunkban is elmondta az MSZP–Párbeszéd. Több ezer tanár hiányzik ma a rendszerből: legalább 4-5 ezer tanárt kellene valamilyen módon aktivizálni” – közölte a szocialisták országgyűlési képviselője.

A Fidesz közleményében azt írta, az MSZP kormányzásuk idején a minimumot se adták meg az oktatásnak, a többi között iskolákat zártak be az önkormányzatokra hárították a fenntartást, és elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!