2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Az oktatásról vitázott a kormány és az ellenzék a parlamentben

Hír TV

2018. október 24., szerda 22:06, frissítve: szerda 22:47

A baloldali pártok szeretnének elfogadtatni egy határozati javaslatot az Országgyűlésben, amely meghatároz bizonyos oktatási minimumot. Ennek része lenne, hogy legalább a nemzeti össztermék 6 százalékát kötelesek legyenek a kormányok az oktatásra fordítani.

Erkölcsi és morális válságba került a magyar oktatás az MSZP szerint. Kunhalmi Ágnes azt mondta: tömegével mondanak fel pedagógusok, tanulók tízezrei nem jutottak be a felsőoktatásba, vagy hagyták el az országot. A képviselő az LMP-vel együtt közösen nyújtotta be az Országgyűlésnek az oktatási minimumról szóló törvénytervezetet.

„A magyar oktatás, a tudásválságon túl, amit önök kialakítottak, mélyen erkölcsi és morális válságba is került. És azt bizonyítja, hogy a pedagógusok tömegével hagyják el a pályát, és óriási a tanárhiány, hogy ebben a rendszerven már nemcsak tanítani, nevelni, de szinte létezni sem tudnak” – vélekedett Kunhami Ágnes.

Válaszában az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Misztériumának parlamenti államtitkára azt mondta: épp a szocialisták vezették be a tandíjat, zártak be iskolákat kistelepüléseken, 15 ezer tanárt bocsátottak el és megvonták egyhavi bérüket is. Rétvári Bence szerint igazán a mostani kormány tett a pedagógusokért.

„Mi emeltük 50 százalékkal a pedagógusoknak a bérét, éppen ezért 30 százalékkal nőtt a pedagógusnak jelentkezőknek a száma. Ma Magyarországon kevesebb gyermek jut egy pedagógusra, mint az OECD átlaga. Az OECD átlagában egy pedagógusnak 13,6 gyermekkel kell foiglalkotzni, egy magyar pedagógusnak 10,4 diákkal” – mutatott rá Rétvári Bence.

Kunhalmi Ágnes az oktatási minimumot tartalmazó javaslatához a Jobbik kivételével már az összes ellenzéki frakció, parlamenten kívüli pártok és független képviselők is csatlakoztak.

„Szeretnénk, hogyha az oktatásra fordított összeg a GDP-arányosan elérné a 6 százalékot Magyarországon, ezt már a választási programunkban is elmondta az MSZP–Párbeszéd. Több ezer tanár hiányzik ma a rendszerből: legalább 4-5 ezer tanárt kellene valamilyen módon aktivizálni” – közölte a szocialisták országgyűlési képviselője.

A Fidesz közleményében azt írta, az MSZP kormányzásuk idején a minimumot se adták meg az oktatásnak, a többi között iskolákat zártak be az önkormányzatokra hárították a fenntartást, és elvettek a pedagógusoktól egyhavi bért.