2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Belföld

Az MTA az egyik legtiszteletreméltóbb intézet, de át kell alakítani a finanszírozást

Az MTA az egyik legtiszteletreméltóbb hazai intézmény, de át kell alakítani a működését és a finanszírozását ahhoz, hogy nemzetközi viszonylatban is versenyképes legyen a magyar innovációtermelő rendszerünk. Erről és a Tanítsunk Magyarországért programról is beszélt György László a Magyarország élőben című műsorunkban.

  • Az MTA az egyik legtiszteletreméltóbb intézet, de át kell alakítani a finanszírozást

Az ITM államtitkára szerint a nemzetközi példák is azt mutatják, hogy sikeresebb az a modell, amelyben felmérik, hogy mely szereplő miben jó és azt is, hogy milyen kutatásokra van társadalmi-gazdasági igény illetve szükség.

Az MTA körül ma élőlánccal tiltakoztak a finanszírozás átalakítása miatt. Az államtitkár erre reagálva azt mondta: az MTA az egyik legtiszteletreméltóbb intézmény a múltbéli teljesítménye alapján, ha azonban e megkülönböztetett szerepet a jövőben is meg kívánjuk őrizni, akkor meg kell újítani a finanszírozási és intézményi keretrendszert, mert megváltozott köröttünk a világ.

A kormány szándéka, hogy kutatásaink a világ élvonalába tartozzanak és a magyar vállalatok illetve a háztartások érdekét szolgálják, megjelenve a magyar hozzáadott érték növekedésében is.

Az államtitkár beszámolt a decemberben meghirdetett Tanítsunk Magyarországért program eddigi eredményeiről is. A Tanítsunk Magyarországért program arról szól, hogy a lehetőségektől távolabb eső településen élő gyerekeknek is legyen esélyük továbbtanulni és dolgozni. A programban egyetemisták jelentkezhetnek a kisdiákok mentorálására. – Azt reméltük, hogy 250-en fognak jelentkezni a pilot program négy egyetemén (Miskolcon, Pécsett, Debrecenben és Nyíregyházán) a februárban kezdődő kurzusokra. Ehhez képest 600-an jelentkeztek – nyilatkozta György László.

 Az államtitkár hozzátette, nemzetközi tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a kisdiákok teljesítménye, tanulási teljesítménye a hasonló mentorprogramok révén akár 15-20%-kal is javulhat. – Sokat számít, ha a fiatalok mellett van valaki, aki segít nekik a tanulásban, megmutatja nekik a munkalehetőségeket, kinyitja előttük a világot, bemutatja a szakmák rejtelmeit, elviszi őket a leendő potenciális munkahelyeikre, a leendő iskoláikba, megmutatja nekik a szórakozási lehetőségeket, színházakat, mozikat, állatkertet. Ez annyit jelent az ő életükben, mintha két-három hónappal többet tanulnának – emelte ki.

György László azt is elmondta, hogy az egyetemistákat motiválttá is teszik abban, hogy segítsenek a kisdiákoknak. Havi harmincezer forint ösztöndíjban részesülnek, emellett pedig, ha a mentoráltjaik sikeresek, csökken az igazolatlan hiányzásaik száma, javul a tanulmányi eredményük, továbbtanulnak és aztán a munkaerő-piacon elhelyezkednek, akkor az egyetemisták egyéb juttatásokban is részesülhetnek.

A Tanítsunk Magyarországért a tervek szerint pár évben belül akár országos szintű programmá is bővülhet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

Minősíthetetlen stílusban sértegette Császár Attila újságírót Rónai Sándor, Barkóczi Balázs pedofilsegítőnek nevezte Futó Boglárka riportert, a tejszínhabra a cseresznyét pedig Gyurcsány Ferenc tette fel az Országgyűlésben. Bayer Zsolt sem hagyta szó nélkül a DK-s politikusok vállalhatatlan magatartását a Bayer show-ban. Így üzent nekik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!