2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Az MSZP nem venné el, de felülvizsgálná

A kettős állampolgárság ellen kampányoló Tabajdi Csaba az egyik képviselője a szocialistáknak a baloldali nemzetpolitikai egyeztetéseken. A határon túli magyarok szavazati jogát az MSZP nem venné el, de felülvizsgálná.

„Nekünk nem politikai alapon, hanem lelkiismerettel kell nemet mondani, mert nem üríthetjük ki a Kárpát-medencét.” Így nyilatkozott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti képviselője a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról a 2004-es népszavazás kampányában.

Nemzetpolitikai kérdésekben Tabajdi szava ma is meghatározó az MSZP-ben. A szocialisták őt is elküldték arra az egyeztetésre, amelyre a Gyurcsány-párt, a Schmuck Andor-féle Szociáldemokrata Párt és a szakszervezeti vezetőből politikussá lett Árok Kornél pártja vett részt.

A tanácskozás után Szabó Vilmos volt MSZP-s külügyi államtitkár arról beszélt, hogy a határon túliak szavazati jogával kapcsolatban maradtak nyitott kérdések. „Szerzett jogokat visszavonni nem lehet. Ez érinti az állampolgárságot és a választójogot is, amelynél azonban nagyon fontosnak tartjuk, hogy azokat az ellentmondásokat, amelyek még jellemzik, tisztázni kell, világossá kell tenni. Nyilvánvalóan erről a szervezetek tovább fognak még egyeztetni” – mondta a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány külügyi államtitkára.

A Gyurcsány-párt olyan magyaroknak nem adna beleszólást a hazai politikába, akik más országban élnek. „Lehet olyanban gondolkodni, hogy például néhány képviselőt választhatnak a határon túli magyarok, de ilyen részletekbe nem mentünk bele. Abban maradtunk, hogy ezeket a dolgokat felül kell vizsgálni. Az MSZP elnöke bocsánatot kért a 2004-es népszavazásért, de a DK elnökének és nekem is az a véleményem, hogy a DK-nak nincs oka bocsánatot kérni. Nyilván ezt a kérdést másképpen ítéljük meg” – nyilatkozta Debreczeni József, a párt alelnöke.

Az MSZP elnöksége a hónap közepén Kolozsváron tartott ülést. Mesterházy Attila elnök ott kért bocsánatot a 2004-es népszavazást megelőző negatív kampányért.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Egy nap a holnapért + videó

Radar - Egy nap a holnapért + videó

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma ünneplik világszerte a Föld napját. Az idei év témája az elszórt műanyagok, amelyek az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget veszélyeztetik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!