2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Az IMF-nek két füle van

Nincs semmi különleges a forint erősödésében, Angela Merkel kedve hamar elszáll, ha megtapasztalja a görög hullámtörést, az IMF-nek pedig két füle van – minderről Boros Imre közgazdász beszélt a Hír Televízió Rájátszás című műsorában hétfő este.

Boros Imre közgazdász nem tartja különleges piaci eseménynek, hogy a pénteken elért idei csúcsához képest hétfőn tovább erősödött a forint. Szerinte Magyarországon minden rendben van, több devizát adnak el, mint amennyit vesznek, és amennyiben hazánk a jelenlegi útján megy tovább, a közlejövőben nem számíthatunk a forint árfolyamának gyengülésére.

Be vannak hülyítve

„Németország jól árt az euróval, de a német közvélemény be van hülyítve” – mondta a szakember azzal kapcsolatban, hogy egy nemrég készült közvélemény-kutatás szerint a németek nagy része a közös valuta megszüntetése mellett tette le a voksát. A közgazdász meggyőződése, hogy Angela Merkel és a német pénzügyminiszter is vissza fog venni a vehemenciából, ha rájönnek, mekkora hullámokat idézhet elő egy esetleges görög „visszadrachmásodás”. Ezt Boros azzal kapcsolatban mondta, hogy a németek határozottan elutasították Görögország további támogatásának lehetőségét. „Vannak itt még ügyek, amiket meg kell oldani”, ilyen Spanyolországé is – fogalmazott.

Ismert, a spanyolok megelégelték Németország állandó intelmeit, s nagyobb szolidaritást várnak Merkeléktől. Meghatározásuk szerint az Európai Unió  „egy család”, amelynek tagjai nehéz helyzetben kötelesek segíteni egymást. A kemény reformok közepén tartó Spanyolország bankszektorának pedig ugyebár most segítségre van szüksége.

Németország és Nagy-Britannia: kettős mérce

Nagy-Britanniával és Németországgal kapcsolatban a Hír Televíziónak a közgazdász azt mondta: kettős mércét lehet alkalmazni velük kapcsolatban. A britek gazdasága romokban hever a németekéhez képest, ha nem kapták volna meg az olimpia rendezését, akár 1,5 százalékos visszaesést is elkönyvelhettek volna – állítja Boros. Kész, többnyire már meglévő infrastruktúrákból rendezik meg a világjátékokat, ezért nem volt szükség nagy beruházásokra – tette hozzá.

„Mintha valaki meghamisította volna a súlymértékeket, és 1 kilogramm csak 95 dekát érne” – vélekedett azzal kapcsolatban, hogy a globális bankbotrányban Anglia és Amerika mellett már Dél-Korea is érintett. Boros Imre örülne egy esetleges „lavina” elindulásának, szerinte ki kell vizsgálni, hogy mi történt, meg kell találni a felelősöket. Hogy itthon milyen károkat szenvedett el akár a Mol, vagy a Magyar Fejlesztési Bank, még nem tudni, de le kéne venni a gyerekcipőt, és végre lépniük kellene a hatóságoknak – szögezte le.

Két füle van

Azt tudjuk, hogy a magyar kormány egy elővigyázatossági hitelmegállapodást szeretne kötni, „de a Nemzetközi Valutaalapnak két füle van, és két oldalról kapja a súgást”. Kozmetikázni kellene tehát a dolgokat az egykulcsos adó és a tranzakciós illetéket tekintve – ezt azzal kapcsolatban mondta Boros, hogy az utóbbi lehet a legnagyobb horderejű vitatott kérdés a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió, illetve hazánk tárgyalássorozatában, valamint hogy a szociális kiadások lefaragását és az egykulcsos személyi jövedelemadó módosítását is kérte a kormánytól az IMF és az unió.

A jegybank függetlenségéről szólva hangsúlyozta: régen azt az államhatalom részeként kezelték, nem volt független, és nem sértette az érdeküket minden, a kormány által hozott döntés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!