2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Az igazság pártján

Ritkán látott jelentősége lehet annak az eljárásnak, amely a romagyilkosságok ügyében veheti kezdetét. Az egyik elkövető ugyanis perújítást kezdeményez, azt állítva, hogy a korábbi eljárás során nem derítették fel megfelelően a szocialista kormányzat, illetve a titkosszolgálatok szerepét a történtekben.

  • Az igazság pártján

Hozzátehetjük: annyira nem volt megfelelő ez a felderítés, hogy a szolgálatok által kitüntetett figyelemben részesített elkövetők lehallgatását, megfigyelését épp akkor állították le, amikor élénk érdeklődést kezdtek mutatni a fegyverek iránt. Ez a tény végig ott szerepelt a vizsgálati anyagban, de érdekes módon soha senki nem kérdezte meg az arra illetékesek közül, hogy miért. Egymást pedig hiába kérdezgettük.

Eljött viszont a tárgyalások ideje, ahol egy fontos pillanatban, amikor a vádlottak meghallgatásán fennállt a veszélye annak, hogy valaki kipakol erről is, egyszer csak megjelent szúrós tekintettel maga Gyurcsány Ferenc, korunk legnagyobb pojácája. Az egyik – épp feltáró vallomásra készülő vádlott – valamilyen titokzatos oknál fogva el is állt ettől a szándékától.

Az egész ügy lefolyásában volt valami rosszízű homályosság. Gyakran jutott eszébe az embernek olyan összefüggés, olyan magyarázat a megmagyarázhatatlanra, amit aztán hirtelen mozdulattal söpört félre még az is, aki Gyurcsányékról bármit el tudott képzelni. Hogy ezt azért mégsem, ezt azért még ők sem. Most azonban, hogy újabb forrásból bugyogott föl ugyanaz a szörnyű gyanú, minden jóérzésű embernek összeszorul a gyomra, és azért imádkozik, hogy akkor tényleg vizsgálják ki ezt az egészet egyszer és mindenkorra!

Ne feledjük, ezek a gaztettek olyan időszakban borzolták az idegein­ket, amikor naponta húzta elő a balliberális kormány a cigánykártyát, hogy végzetesen megrendült hatalmát a jobboldali rasszizmus és gyűlölet rémének félelemkeltő felemlegetésével dúcolja alá. Olyan megmondóemberek vizionáltak cigány–magyar polgárháborút az akkori kormánylapok hasábjain, mint Popper Péter, Spiró György pedig regényt szentelt érzékenyítésképpen a témának Feleségverseny címmel.

A falra festett ördög pedig megelevenedett a gyilkosságok képé­ben, és valóságossá vált a veszélye annak, hogy a kieresztett szellemet már nem lehet visszatuszkolni a palackba. De a józan többség akkor is feltette magának a kérdést: Kinek az érdeke az, hogy elharapózzon az erőszak az országban? Kinek az érdeke, hogy egymásnak ugrasszon társadalmi csoportokat, hogy utána a rendteremtő képében tetszeleghessen, és a cigányellenesség felkorbácsolásának vádjával mély­ütést vigyen be éppen fölébe kerekedő ellenfelének? A válasz pedig kimondatlanul is egyértelmű volt.

A mostanában új erőre kapó Gyurcsány pedig ismét arra vetemedik, hogy rendszeresen a nemzeti oldalt és kormányát vádolja rasszizmussal, kirekesztéssel, a cigányok elleni gyűlöletkeltéssel. Külön pikantériája az ügynek, hogy az a Jobbik, amelyik akkoriban Gyurcsányék másik céltáblája volt – tulajdonképpen rájuk akarták lőcsölni a gyilkosságok ideológiai megalapozását, miközben próbálták összemosni őket a Fidesszel –, most a bukott miniszterelnök pártjával menetel egy sorban.

Szóval nagyon itt lenne az ideje egy valódi, komoly eljárásnak, amely feltárná és nyilvánosságra hozná, hogy volt-e bármilyen szerepe az akkori kormánynak a gyilkosságok kitervelésében és végrehajtásában. Kíváncsi vagyok, a független magyar bíróságnak mire lesz elég a bátorsága ebben a kérdésben.

Gajdics Ottó

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!