2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Az igazság pártján

Ritkán látott jelentősége lehet annak az eljárásnak, amely a romagyilkosságok ügyében veheti kezdetét. Az egyik elkövető ugyanis perújítást kezdeményez, azt állítva, hogy a korábbi eljárás során nem derítették fel megfelelően a szocialista kormányzat, illetve a titkosszolgálatok szerepét a történtekben.

  • Az igazság pártján

Hozzátehetjük: annyira nem volt megfelelő ez a felderítés, hogy a szolgálatok által kitüntetett figyelemben részesített elkövetők lehallgatását, megfigyelését épp akkor állították le, amikor élénk érdeklődést kezdtek mutatni a fegyverek iránt. Ez a tény végig ott szerepelt a vizsgálati anyagban, de érdekes módon soha senki nem kérdezte meg az arra illetékesek közül, hogy miért. Egymást pedig hiába kérdezgettük.

Eljött viszont a tárgyalások ideje, ahol egy fontos pillanatban, amikor a vádlottak meghallgatásán fennállt a veszélye annak, hogy valaki kipakol erről is, egyszer csak megjelent szúrós tekintettel maga Gyurcsány Ferenc, korunk legnagyobb pojácája. Az egyik – épp feltáró vallomásra készülő vádlott – valamilyen titokzatos oknál fogva el is állt ettől a szándékától.

Az egész ügy lefolyásában volt valami rosszízű homályosság. Gyakran jutott eszébe az embernek olyan összefüggés, olyan magyarázat a megmagyarázhatatlanra, amit aztán hirtelen mozdulattal söpört félre még az is, aki Gyurcsányékról bármit el tudott képzelni. Hogy ezt azért mégsem, ezt azért még ők sem. Most azonban, hogy újabb forrásból bugyogott föl ugyanaz a szörnyű gyanú, minden jóérzésű embernek összeszorul a gyomra, és azért imádkozik, hogy akkor tényleg vizsgálják ki ezt az egészet egyszer és mindenkorra!

Ne feledjük, ezek a gaztettek olyan időszakban borzolták az idegein­ket, amikor naponta húzta elő a balliberális kormány a cigánykártyát, hogy végzetesen megrendült hatalmát a jobboldali rasszizmus és gyűlölet rémének félelemkeltő felemlegetésével dúcolja alá. Olyan megmondóemberek vizionáltak cigány–magyar polgárháborút az akkori kormánylapok hasábjain, mint Popper Péter, Spiró György pedig regényt szentelt érzékenyítésképpen a témának Feleségverseny címmel.

A falra festett ördög pedig megelevenedett a gyilkosságok képé­ben, és valóságossá vált a veszélye annak, hogy a kieresztett szellemet már nem lehet visszatuszkolni a palackba. De a józan többség akkor is feltette magának a kérdést: Kinek az érdeke az, hogy elharapózzon az erőszak az országban? Kinek az érdeke, hogy egymásnak ugrasszon társadalmi csoportokat, hogy utána a rendteremtő képében tetszeleghessen, és a cigányellenesség felkorbácsolásának vádjával mély­ütést vigyen be éppen fölébe kerekedő ellenfelének? A válasz pedig kimondatlanul is egyértelmű volt.

A mostanában új erőre kapó Gyurcsány pedig ismét arra vetemedik, hogy rendszeresen a nemzeti oldalt és kormányát vádolja rasszizmussal, kirekesztéssel, a cigányok elleni gyűlöletkeltéssel. Külön pikantériája az ügynek, hogy az a Jobbik, amelyik akkoriban Gyurcsányék másik céltáblája volt – tulajdonképpen rájuk akarták lőcsölni a gyilkosságok ideológiai megalapozását, miközben próbálták összemosni őket a Fidesszel –, most a bukott miniszterelnök pártjával menetel egy sorban.

Szóval nagyon itt lenne az ideje egy valódi, komoly eljárásnak, amely feltárná és nyilvánosságra hozná, hogy volt-e bármilyen szerepe az akkori kormánynak a gyilkosságok kitervelésében és végrehajtásában. Kíváncsi vagyok, a független magyar bíróságnak mire lesz elég a bátorsága ebben a kérdésben.

Gajdics Ottó

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!