2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Az EU-pénzekről tárgyal Brüsszelben Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a következő egy hétben Brüsszelben, Rómában és Berlinben is tárgyal majd. A diplomáciai menün az unió hétéves keretköltségvetése, illetve az Európai Néppárt jövője is szerepel.

  • Az EU-pénzekről tárgyal Brüsszelben Orbán Viktor

Brüsszelbe érkezik hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az uniós csúcsintézmények vezetőivel, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács első emberével egyeztessen. A Magyar Nemzet kérdésére az Európai Bizottság azt közölte: a miniszterelnök és Von der Leyen számos, az EU-t érintő kihívásról tárgyal. A bizottsági elnök szóvivője nem erősítette meg, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolata is a témák között szerepel, de borítékolható, hogy érintik e kérdést is. Feltételezhetően a gyorsviziten az unió hétéves keretköltségvetése lesz a fontosabb ügy, erről Michel folyamatosan egyeztet a tagállamokkal.

 A kohézió barátai többet kérnek

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

A miniszterelnök a hét végén vett részt a Kohézió barátai elnevezésű 16 tagú csoport – a közösségi fejlesztési pénzekből részesülő déli és kelet-közép-európai tagállamok – egyeztetésén a portugáliai Bejában. Orbán hangsúlyozta, egyelőre igen messze vannak az álláspontok a keretköltségvetésről. – A viták elején vagyunk – mondta, hozzátéve: olyan büdzsére lenne szükség, amely a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja a tagállamoknak, továbbá ösztönözni kell azokat a tagországokat, amelyek készen állnak az adók csökkentésére.

Orbán Viktor beszélt arról is: az elmúlt években az európai gazdaságpolitikát Brüsszelben elrontották, és ennek hamarosan látni fogjuk a nyilvánvaló következményeit. – A britek kilépése és az, hogy ma mindenki életben van Nagy-Britanniában, azt mutatja, hogy az Európai Unión kívül is van élet – mondta a kormányfő a brexitről.

A kormányfő-pártelnök a hét végén kizárta, hogy a közeljövőben bármikor is bejelentené a Fidesz az EPP-ből való kilépését. Az EPP egyébként szintén ma ül össze, de információink szerint Orbán nem találkozik a pártcsalád elnökével, Donald Tuskkal. A kormányfő Rómába indul, ahol először Giu­seppe Conte kormányfővel, később pedig a jobboldali olasz pártok vezetőivel egyeztet.

Ahogy az a múlt héten kiderült, a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését várhatóan meghosszabbítják, azonban erről nem születik külön határozat, sőt feltehetőleg napirendre sem kerül. Egy hét múlva a miniszterelnök Berlinben tárgyal Angela Merkel kancellárral és Annegret Kramp-Karrenbauer­rel, a kereszténydemokrata CDU elnökével. A vasárnapi Welt am Sonntag szerint az EPP és a Fidesz kapcsolata biztosan napirenden szerepel Berlinben. Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, a Wilf­ried Martens Euró­pai Tanulmányok Központja elnöke az EPP és a Fidesz dilemmáját feszegető, hét végi nyílt levelére válaszul Orbán Viktor azt írta: „az erős Euró­pa, a szubszidiaritás, a decentralizáció zene a magyarok füleinek”.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tony Abbott: Orbán Viktor kiemelkedik Európa vezetői közül + videó

Tony Abbott: Orbán Viktor kiemelkedik Európa vezetői közül + videó

Tony Abbott a mi hősünk, ő azt mondta, hogy a migrációt meg kell állítani, és ő volt az, aki meg is állította - jelentette ki Orbán Viktor az idei CPAC Hungary rendezvényen. Ausztrália volt miniszterelnöke hétfőn este a HírTV Napi aktuális műsorában reagált a magyar kormányfő szavaira.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Ismét botrányos jelenetek zajlottak Magyar Péter országjárása során. Ezúttal egy tatabányai étterem és kávézó előtt őrjöngtek a hívei. Öt aktivista szeretett volna a teraszon leülni, de - állításuk szerint - ezt a személyzet megtiltotta nekik, mert a Tisza Párt kitűzőjét viselték. Az étterem üzemeltetője szerint ez nem igaz, csupán annyi történt, hogy a teraszon lévő asztalok foglaltak voltak.
Dübörög Orbán Viktor kampánya + videó

Dübörög Orbán Viktor kampánya + videó

„Dübörög a kampány. A béke a tét!” – írta közösségi oldalára feltöltött videójához a miniszerelnök, amelyben összefoglalta kampánykörútjának múlt heti állomásait.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!