2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

Belföld

Az értelmi fogyatékossággal élők szavazati jogot kérnek

Az értelmi fogyatékossággal élők választójogáról tartottak konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen. A tanácskozáson elhangzott: a szavazati joguktól megfosztottak másodrendű állampolgárok. A felszólalók egyenlőséget és szavazati jogot követeltek. Magyarországon mintegy 60 ezren élnek gondnokság alatt, nagy többségüket nem illeti meg a választójog.

  • Az értelmi fogyatékossággal élők szavazati jogot kérnek

„Mindenki arra a jelöltre szavaz, aki neki szimpatikus. És ezt nem lehet eldönteni egy vizsgálattal, hogy ki kire szavazzon. Így nincsen jó és rossz szavazat sem” – mondta Sallai Ilona, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének érdekvédelmi tanácsadója. 

Az értelmi fogyatékossággal élők is képesek pártot választani, ezért ne a bíróság döntse el valakiről, hogy jól vagy rosszul szavazna - mondta a tanácskozáson Sallai Ilona, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének munkatársa. Kollégája hozzátette: 50 ezer fő nem élhet a választójogával azért, mert értelmi fogyatékkal él.

„Az Európai Parlamenti választásokon már szavazhatnak a határon túl élő magyar állampolgárok is, és az az ellentmondásos helyzet, hogy közülük az is szavazhat, aki gondnokság alatt áll – nyilatkozta Czakó Tibor, az ÉFOÉSZ szakmai referense. – Magyarországon pedig sokan, akik gondnokság alatt állnak nem szavazhatnak. Mi azt szeretnénk, hogy azok is szavazhatnának, akik Magyarországon élnek és gondnokság alatt állnak.

Nem lehet lemérni, hogy ki az, aki képes szavazni - állítják a konferencia felszólalói. Elhangzott: a szavazás egyéni döntés, ezért nem mérhető objektív módon.

„Eldöntötték, hogy gondnokság alá kerülök, akkor megszűnt a szavazati jogom is evvel együtt. Sajnos – mondta Gilicze Tamás. – Az a véleményem, hogy ezen változtatni kellene. Mindenkinek automatikusan járjon a szavazati jog, akármilyen sérülése van. Mindenki ki tudja fejezni a véleményét, akármilyen beteg ember. Mindenki ki tudja fejezni a véleményét, akármilyen beteg ember. Szerintem mindenkinek meg van a véleménye az ország ügyeivel kapcsolatban.

Magyarország 2007-ben írta alá azt az ENSZ-egyezményt, amely kimondja: az értelmi fogyatékkal élő emberek is részt vehetnek a politikában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lázár János: Kezdődik az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentése

Lázár János: Kezdődik az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentése

Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!