2023. 01. 29. Vasárnap Adél napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Belföld

Az értelmi fogyatékossággal élők szavazati jogot kérnek

Az értelmi fogyatékossággal élők választójogáról tartottak konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen. A tanácskozáson elhangzott: a szavazati joguktól megfosztottak másodrendű állampolgárok. A felszólalók egyenlőséget és szavazati jogot követeltek. Magyarországon mintegy 60 ezren élnek gondnokság alatt, nagy többségüket nem illeti meg a választójog.

  • Az értelmi fogyatékossággal élők szavazati jogot kérnek

„Mindenki arra a jelöltre szavaz, aki neki szimpatikus. És ezt nem lehet eldönteni egy vizsgálattal, hogy ki kire szavazzon. Így nincsen jó és rossz szavazat sem” – mondta Sallai Ilona, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének érdekvédelmi tanácsadója. 

Az értelmi fogyatékossággal élők is képesek pártot választani, ezért ne a bíróság döntse el valakiről, hogy jól vagy rosszul szavazna - mondta a tanácskozáson Sallai Ilona, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének munkatársa. Kollégája hozzátette: 50 ezer fő nem élhet a választójogával azért, mert értelmi fogyatékkal él.

„Az Európai Parlamenti választásokon már szavazhatnak a határon túl élő magyar állampolgárok is, és az az ellentmondásos helyzet, hogy közülük az is szavazhat, aki gondnokság alatt áll – nyilatkozta Czakó Tibor, az ÉFOÉSZ szakmai referense. – Magyarországon pedig sokan, akik gondnokság alatt állnak nem szavazhatnak. Mi azt szeretnénk, hogy azok is szavazhatnának, akik Magyarországon élnek és gondnokság alatt állnak.

Nem lehet lemérni, hogy ki az, aki képes szavazni - állítják a konferencia felszólalói. Elhangzott: a szavazás egyéni döntés, ezért nem mérhető objektív módon.

„Eldöntötték, hogy gondnokság alá kerülök, akkor megszűnt a szavazati jogom is evvel együtt. Sajnos – mondta Gilicze Tamás. – Az a véleményem, hogy ezen változtatni kellene. Mindenkinek automatikusan járjon a szavazati jog, akármilyen sérülése van. Mindenki ki tudja fejezni a véleményét, akármilyen beteg ember. Mindenki ki tudja fejezni a véleményét, akármilyen beteg ember. Szerintem mindenkinek meg van a véleménye az ország ügyeivel kapcsolatban.

Magyarország 2007-ben írta alá azt az ENSZ-egyezményt, amely kimondja: az értelmi fogyatékkal élő emberek is részt vehetnek a politikában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Sajtóklub: Az Eötvös Gimnáziumban totális nagytakarításra van szükség

Sajtóklub: Az Eötvös Gimnáziumban totális nagytakarításra van szükség

Félmillió forint. Ennyiért lehetett bejutni, akár rosszul sikerült írásbeli vizsgával is, az ország egyik elit iskolájába - derítette ki a Metropol. A budapesti Eötvös József Gimnázium igazgatójának vesztegetési ügye kiverte a biztosítékot ezen a héten nemcsak a közéletben, de a Sajtóklub stúdiójában is.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

Nyílt levelet írt Vona Gábor Dnyipro polgármesterének

„Miután kidühöngte magát, talán ön is érezte, ezzel jócskán túllőtt a célon” - fogalmazott a Jobbik volt elnöke. A visszavonult politikus felhívta Borisz Filatov figyelmét arra, hogy polgármesterként szavainak súlya van, amiért felelősséget kell vállalni.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!