2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Honvéd retró 2. 11:00

Belföld

Az elhallgattatás és elhallgatás liberális receptje

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a BBC Hard Talk című műsorában készült egy hete interjú, ahol a brit televízió az európai liberális álláspontot igyekezett ráerőltetni a beszélgetőpartnerére a gyermekvédelmi törvény kapcsán. A liberális média oldaláról nem egyszeri esetről van szó: meggyőződésük szerint bármikor elhallgattatják a velük egyet nem értőket és elhallgatják az ő oldalukon állókat kompromittáló körülményeket a nyilvánosság elől.

  • Az elhallgattatás és elhallgatás liberális receptje

A minap került nyilvánosságra az a hír, miszerint a brit BBC nem engedélyezi, hogy a magyar közmédia teljes egészében bemutassa azt az interjút, amelyet bő egy héttel ezelőtt készítettek Szijjártó Péter külügyminiszterrel – számolt be róla a Híradó.hu. Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai elemzője kifejtette, hogy a BBC módszere nem egyedülálló a nyugat-európai liberális mainstreamhez húzó médiumoknál.

– A számukra kényes ügyekben, mint például a migráció kérdése és az LMBTQ-témák, rendre megtagadják a felvételek vagy képanyagok átadását a magyar köztelevíziónak. Ez történt a 2015-ös kölni, szilveszteri szexuális támadások esetében, amelyekről a német média napokig hallgatott – tette hozzá a szakértő.

Azonban a BBC és az MTVA ügyében nem csak a médiaszolgáltatók közötti huzavonáról van szó. A szólás és a sajtó szabadságát leghangosabban hirdető balliberális oldal bármikor elhallgattatja a neki nem tetsző véleménnyel bíró, magas rangú állami tisztségviselőket, amit Varga Judit igazságügyi miniszter is több ízben megtapasztalhatott.

Legutóbb a gyermekvédelmi törvény kapcsán hazánkat érő nemzetközi politikai támadásokat szerette volna tisztázni az igazságügyi miniszter egy cikkben, amelyben tényszerűen bemutatta volna a parlament által elfogadott törvényt, azonban a brüsszeli székhelyű liberális Politico nem közölte le. „Sokszor láttunk már ilyet a liberális médiától. Ha nem értenek veled egyet, akkor elhallgattatnak, azaz nem közlik a cikket” – fogalmazott Varga Judit.

„Megtámadnak, ránk zúdítják hazugságaikat, de nem hagyják, hogy az ember megvédje magát”

– írta.

A liberálisok szólás-, vélemény- és sajtószabadságának megvalósulását Varga Judit már korábban is megtapasztalta. Kísértetiesen hasonló esemény játszódott le tavaly március végén az igazságügyi miniszterrel, amikor a koronavírus-törvény miatt támadta hazánkat az európai és a hazai balliberális média. Akkor az Euronews választotta az elhallgatás módszerét, amiről a miniszter asszony a közösségi oldalán számolt be. Mint írta: az európai adófizetők pénzéből fenntartott Euronews hírcsatorna március 24-én megkereste a magyar kormányt, és interjúlehetőséget kért a koronavírus-törvény kapcsán.

Miután a kormány az igazságügyi minisztert jelölte ki a hivatalos álláspont tolmácsolására, Varga Judit még aznap délután interjút adott a televíziónak, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy az esti adásban fogják leadni a vele készült beszélgetést. Ezt követően azonban sem aznap, sem másnap nem került műsorra a magyar álláspontot kifejtő interjú, amit az Euronews a járványhelyzet miatti túlterheltségtől kezdve a hírérték csökkenéséig számos kifogással próbált kimagyarázni. Bejegyzésében Varga Judit azonban rámutatott:

„a nagy leterheltség közepette arra jutott energia, hogy miközben a magyar kormány cáfolata nem került adásba, addig a Cseh Katalin EP-képviselővel készült interjút leadta az Euronews”.

A miniszter azt is hozzátette, hogy ez idő alatt a médium több, a magyar kormányt támadó anyagot is leközölt.

A nemzetközi liberális média cenzúrázási módszerei kapcsán külön érdemes megemlíteni a számukra kínos esetek elhallgatását. Ennek legutóbbi és máig aktuális példája az Európai Parlamentben rendre a magyar kormányt támadó és a magyar érdekekkel szembemenő Cseh Katalin momentumos EP-képviselő ügye.

A liberális politikus személye körül egy hete robbant ki botrány, mivel a képviselő családi cége és annak partnerei gyanús körülmények között hívtak le 4,8 milliárd forintnyi uniós támogatást az elmúlt években. Mint arra cikkünk rámutatott, a korrupcióellenes felszólalásairól is jól ismert Cseh Katalin ügye egyetlen nagyobb, nyugati liberális médiumban sem kapott helyet. Habár a Politico, az Euronews vagy éppen a német közszolgálati Deutsche Welle máskor kritikusan figyeli a Magyarországra érkező uniós források felhasználását, a baloldali képviselő személyét érintő botrányról egyetlen sorban sem számoltak be.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy "beteg" nem szállhat repülőgépre - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.
Itt az EB magyar slágere? + videó

Itt az EB magyar slágere? + videó

A Full of Stars Project szerdán publikálta legújabb, Ez a szív című dalukat, amelyben ezúttal Szoboszlai Dominik mellett Hajdú B. István sportkommentátort rappeltetik meg a mesterséges intelligencia segítségével.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!