2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Belföld

Az alapvető jogok biztosának személyéről egyeztettek

Az alapvető jogok biztosának jelöléséről egyeztetett az öt parlamenti párt képviselőjével a köztársasági elnök. Áder János csütörtökön tesz javaslatot az ombudsman személyére. Az egyeztetéseken konkrét személyekről nem esett szó.

Elsőként a szocialisták elnöke érkezett a Sándor-palotába. A félórás megbeszélés után Mesterházy Attila azt mondta, konkrét személyekről nem esett szó, csak a jelöltek kiválasztásának elveiről egyeztettek.

„Kiemelten fontos, hogy egy független, az alapjogok iránt elkötelezett és azokat jól ismerő személy legyen – fogalmazott Mesterházy Attila. – A másik ilyen fontos alapelv, amit a figyelmébe ajánlottam a köztársasági elnök úrnak, hogy nem lehet pusztán jogtudós, nem lehet pusztán csak kiváló professzor, hanem a gyakorlati problémák, a hétköznapi élet gondjai iránt érzékeny embernek kell lenni” – tette hozzá a Magyar Szocialista Párt elnöke.

 

Az LMP szerint az új biztosnak fel kell vállalnia a konfliktusokat a parlament kétharmados többségével szemben. Ők szívesen látnák Tóth Gábor Attilát, a Társaság a Szabadságjogokért volt elnökét a biztosi székben. „Ma nagyon kevés eszköz van a magyar emberek előtt, amelyik meg tudja őket védeni, meg tudja védeni az emberek jogait, javait a kétharmados többség önkényeskedéseivel szemben” – fogalmazott Schiffer András, az LMP társelnöke.

A Jobbik olyan ombudsmant tud elfogadni, aki a legszélesebb társadalmi réteget tudja képviseli. „Én azt kértem a köztársasági elnök úrtól, hogy amennyiben ez számára is fontos, akkor olyan jelöltet nevezzen meg, aki sem az előző rendszerben, sem a mostani, elmúlt 23 évben nem volt egyetlen egy pártnak sem a tagja” – közölte Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A kormánypártok szerint jogi tapasztalat kötelező, de emellett előny, ha van diplomáciai jártassága is a jelöltnek. „Kell rendelkeznie megfelelő súllyal és tekintéllyel, amit egyébként egy ilyen pozíció betöltése igényel, és természetesen némi gyakorlati tapasztalattal is” – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Szabó Máté 2007-óta tölti be az alapvető jogok biztosi tisztségét, megbízatása szeptember 24-én jár le. Áder Jánosnak augusztus 10-ig kell javaslatot tennie az új ombudsman személyére, jelöltjét várhatóan csütörtökön jelenti be az államfő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!