2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

ÁSZ: Szabályszerű volt a 2019-es fővárosi forrásmegosztás

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2019. évi megosztásáról szóló önkormányzati rendelet ellenőrzését, és megállapította, hogy megalapozott, szabályozott, valamint szabályszerű volt a fővárosi önkormányzat 2019. évi forrásmegosztása.

  • ÁSZ: Szabályszerű volt a 2019-es fővárosi forrásmegosztás

A számvevőszéknek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írták, hogy nem indokolt korrekciót érvényesíteni a 2020-as forrásmegosztás során.

A törvényi előírás szerint az ÁSZ felülvizsgálja a fővárosi önkormányzat tárgyévre vonatkozó hatályos forrásmegosztási rendeletét, majd megállapítja a fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti helyi adóbevételekhez kapcsolódó elszámolások jogszabályi előírásoknak való megfelelőségét vagy a tapasztalt eltérések miatt szükséges pénzügyi elszámolási korrekciókat. A számvevőszék a fővárosi önkormányzat 2019. évi forrásmegosztási rendeletalkotási folyamatának szabályozottságát és szabályszerűségét, valamint a forrásmegosztás szabályszerűségét ellenőrizte.

Ezt a fővárosi forrásmegosztás által érintett közpénz nagyságrendje is indokolttá tette - írták. A Fővárosi Közgyűlés a fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2019. évi megosztásáról alkotott rendeletében 287,7 milliárd forint megosztandó bevételről és 317,7 milliónyi megosztandó kiadásról határozott.

A megosztandó bevételekből a forrásmegosztási törvény tavaly hatályos előírása alapján a fővárosi önkormányzatot 54, a kerületi önkormányzatokat együttesen 46 százalék részesedés illette meg.

A helyi adókról szóló törvény szerint a helyi iparűzési adót a fővárosi önkormányzat, míg Budapest esetében az idegenforgalmi adót a kerületi önkormányzat jogosult bevezetni. A kerületi önkormányzat képviselő-testülete azonban előzetes beleegyezése alapján az idegenforgalmi adó beszedését átengedheti a fővárosi önkormányzatnak, ezzel a lehetőséggel tavaly hét kerületi önkormányzat élt - közölte az ÁSZ.

A forrásmegosztási törvény alapján a kerületi önkormányzatok a bevételből való részesedés arányában kötelesek hozzájárulni a fővárosi önkormányzatnál a beszedéssel - a fővárosi önkormányzati adóhatóság működtetésével - összefüggésben felmerült kiadásokhoz.

Az ÁSZ megállapította, hogy a főjegyző kialakította a forrásmegosztási rendeletalkotás belső szabályrendszerét. A fővárosi önkormányzat szabályszerűen, a rögzített eljárásrend és határidők figyelembevételével járt el - írta a számvevőszék.

A fővárosi önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételeket - iparűzési és idegenforgalmi adó, késedelmi pótlék és bírság -, valamint a fővárosi önkormányzati helyi adóztatással kapcsolatos kiadásokat megalapozottan, a törvényben előírt részesedési arányok érvényesítésével határozták meg. A megosztandó bevételek és kiadások pénzügyi elszámolása szabályszerű volt.

Az ÁSZ megállapította, hogy a megalapozott és szabályszerű 2019-es forrásmegosztás következtében a 2020. évi forrásmegosztás során nem indokolt korrekció érvényesítése.

A számvevőszék nem fogalmazott meg javaslatot - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!