2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Amit a szocialisták tesznek, "mindennek az alja"

2013. október 10., csütörtök 16:05, frissítve: péntek 16:36

A szocialisták nem hajlandók visszahívni azokat az EP-képviselőiket, akik részt vettek a Tavares-jelentés elkészítésében. A Fidesz továbbra is bocsánatkérést vár a szocialistáktól.

Az MSZP elnöksége nem hajlandó visszahívni azokat a szocialista EP-képviselőket, akikről kiderült, hogy részt vettek a Tavares-jelentés összeállításában. A Fidesz szerint a szocialistáknak bocsánatot kellene kérniük a magyar emberektől, miután a múlt héten az egyik európai parlamenti MSZP-s képviselő elismerte, hogy az ő művük volt a Magyarországot elítélő jelentés.

Mesterházy Attila még a Tavares-jelentés elfogadása előtt azt ígérte, hogy pártja nem támogatja majd Magyarország elítélését az európai parlamentben. „A Magyar Szocialista Párt semmiféle szankciót nem támogat az Európai Unión belül az Európai Parlamentben, amely Magyarországtól bármilyen forrásokat vonna meg, bármilyen szavazati jogot vonna meg” – mondta korábban az MSZP elnöke.

A szankciókat nem, de magát a Tavares-jelentést mégis megszavazták a szocialista EP-képviselők. Egyikük, Herczog Edit a hétvégén elismerte, hogy a Magyarországot elítélő dokumentum összeállításában az MSZP-sek is részt vettek. A képviselő asszony a honlapján azt írta: a jelentés elsősorban Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, elfogadtatásáért pedig valamennyien mindent megtettek.

„Habverés mindaz, ami az elmúlt napokban zajlik ebben a témában.”  A szocialista párt elnöksége nem foglalkozik azzal, hogy milyen szerepet játszottak az MSZP-s EP-képviselők a Tavares-jelentés elfogadtatásában. Az pedig fel sem merült, hogy emiatt visszahívják őket – jelentette ki a párt alelnöke.

– Nekünk, a Magyar Szocialista Párt elnökségének akkor és olyan ügyekkel kell foglalkozni, amikor az emberek érdekében lépni kell. Minket az érdekel, hogy Magyarországon a magyar emberek hogyan élnek, léteznek, s milyen lehetőségeik vannak akár a demokrácia gyakorlása, akár a megélhetés tekintetében. Olyan dolgokkal, amelyek politikai vetélytársaink részéről igaztalan állításokra hagyatkozva, a habverés kategóriájába tartoznak, olyanokkal nem fog a Magyar Szocialista Párt elnöksége foglalkozni – mondta Gúr Nándor.

Kérjenek bocsánatot a szocialisták

A Fidesz szóvivője bocsánatkérésre szólította fel a szocialistákat, mivel Hoppál Péter szerint immár bebizonyosodott, hogy az MSZP-sek nem a magyar emberek érdekeit képviselték az európai parlamentben.

– A magyar szocialisták nem értik Magyarországot és nem értik a magyar embereket. Ez nagyon keserű tapasztalat. A dolguk az lenne, hogy képviseljék a magyar embereket minden fórumon, külföldön is, az EU-ban is. Ehelyett Magyarországot lejárató jelentéseket mondanak tollba külföldi politikusoknak. Azt gondolom, hogy ez mindennek az alja. Nagyon fontos lenne, hogy a szocialisták kérjenek bocsánatot. A magyar emberek nem felejtenek, és mindenki nagyon rossz néven vette, hogy a Tavares-jelentésben Magyarországot hazug módon marasztalták el – mondta a nagyobbik kormányzópárt szóvivője.

Felháborodásuk jeléül szerdán a fideszesek egy-egy tál lencsét juttattak el Mesterházy Attila budapesti, valamint Göncz Kinga és Tabajdi Csaba strasbourgi irodájába.

Forrás: Hír TV