2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

AM: Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

A mezőgazdaság teljesítményének növeléséhez az állattenyésztési ágazat megerősítése, a digitalizáció elterjedése és az öntözött területek növelése is szükséges - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Jászapátiban tartott gazdafórumon, a tárca közleménye szerint.

  • AM: Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

Kiemelte, hogy bár a magyar mezőgazdaság élelmiszer-kibocsátása akár 25 millió ember egészséges, biztonságos élelemmel való ellátására is képes lenne, jelenleg 15 millió embert tud ellátni.

A következő években az agrárkormányzatnak azért kell dolgoznia, hogy a gazdatársadalom megerősödjön. Ehhez biztonságos, kiszámítható termelési környezet, támogató politika és jövedelmező gazdálkodás szükséges - hangsúlyozta az államtitkár.

A versenyképesség növelése érdekében tett jelentős lépésnek nevezte az öntözésfejlesztést, hozzátéve, hogy az év elején elfogadott törvény meggyorsítja és megkönnyíti az öntözést tervező gazdák számára az engedélyezési eljárást. A cél, hogy a jelenlegi, alig 100 ezer hektárnyi öntözött terület a következő tíz évben 200 ezerre nőjön.

A klímaváltozásra az öntözésfejlesztés mellett az erdősítés gyorsítása is megfelelő válasz az államtitkár szerint, aki emlékeztetett, a kormány elkötelezett abban, hogy az ország fásított területének aránya 27 százalékra emelkedjen.

Farkas Sándor elmondta: a mezőgazdaság kibocsátása 2019-ben elérte a 2789 milliárd forintot, ebből a növénytermesztés részesedése 56,7 százalék, az állattenyésztésé 36,3 százalék volt. Az agrárexport értéke 2019. január-november között 8,7 milliárd eurót tett ki, ez 9 százalékkal magasabb 2018 azonos időszakához képest.

A beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt, 15 százalékkal magasabb a 2018-as év azonos időszakához képest. Évről-évre emelkedik a mezőgazdasági gépek iránti kereslet: a tavalyi első három negyedévben 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket a gazdák - ismertette az államtitkár. Hozzátette: mindez azt mutatja, hogy az ágazatban van fejlődésre való készség és képesség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Spanyol szövetségesének üzent Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban vasárnap.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Ilaria Salis áldozatnak tartja magát

Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy politikai nézeteimért ítéljenek el - nyilatkozta a Magyarországon fogva tartott antifaaktivista, Ilaria Salis a La Stampa olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban.
Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Magyar Péter és a mesterséges intelligencia + videó

Hogy milyen viszonyban van egymással Magyar Péter és a mesterséges intelligencia? Erre is fény derül a Sajtóklub vasárnap esti adásában, amelyben Bayer Zsolt, Gajdics Ottó, Bencsik András, és Néző László vitatja meg a hét legfontosabb bel- és külpolitikai eseményeit.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!