2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

AM: Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

A mezőgazdaság teljesítményének növeléséhez az állattenyésztési ágazat megerősítése, a digitalizáció elterjedése és az öntözött területek növelése is szükséges - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Jászapátiban tartott gazdafórumon, a tárca közleménye szerint.

  • AM: Az öntözés és a digitalizáció is a versenyképességet növeli

Kiemelte, hogy bár a magyar mezőgazdaság élelmiszer-kibocsátása akár 25 millió ember egészséges, biztonságos élelemmel való ellátására is képes lenne, jelenleg 15 millió embert tud ellátni.

A következő években az agrárkormányzatnak azért kell dolgoznia, hogy a gazdatársadalom megerősödjön. Ehhez biztonságos, kiszámítható termelési környezet, támogató politika és jövedelmező gazdálkodás szükséges - hangsúlyozta az államtitkár.

A versenyképesség növelése érdekében tett jelentős lépésnek nevezte az öntözésfejlesztést, hozzátéve, hogy az év elején elfogadott törvény meggyorsítja és megkönnyíti az öntözést tervező gazdák számára az engedélyezési eljárást. A cél, hogy a jelenlegi, alig 100 ezer hektárnyi öntözött terület a következő tíz évben 200 ezerre nőjön.

A klímaváltozásra az öntözésfejlesztés mellett az erdősítés gyorsítása is megfelelő válasz az államtitkár szerint, aki emlékeztetett, a kormány elkötelezett abban, hogy az ország fásított területének aránya 27 százalékra emelkedjen.

Farkas Sándor elmondta: a mezőgazdaság kibocsátása 2019-ben elérte a 2789 milliárd forintot, ebből a növénytermesztés részesedése 56,7 százalék, az állattenyésztésé 36,3 százalék volt. Az agrárexport értéke 2019. január-november között 8,7 milliárd eurót tett ki, ez 9 százalékkal magasabb 2018 azonos időszakához képest.

A beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt, 15 százalékkal magasabb a 2018-as év azonos időszakához képest. Évről-évre emelkedik a mezőgazdasági gépek iránti kereslet: a tavalyi első három negyedévben 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket a gazdák - ismertette az államtitkár. Hozzátette: mindez azt mutatja, hogy az ágazatban van fejlődésre való készség és képesség.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!