2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Alkalmazás mutatja, van-e szabad parkolóhely a Belvárosban

Okos parkolást vezetnek be a belvárosban. 135 belvárosi parkolóhelyre telepítettek olyan szenzorokat, amelyek egy applikációban folyamatosan mutatják, szabad-e az adott parkolóhely. A városrész polgármestere szerint autóforgalmuk 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll, az új kezdeményezéssel ezen szeretnének segíteni. Ha a rendszer beválik, akkor a tervek szerint egész Budapestre kiterjesztik.

  • Alkalmazás mutatja, van-e szabad parkolóhely a Belvárosban

Az V. kerületi Irányi utcában szinte egész nap foglalt minden parkolóhely, mégis folyamatosak a dugók mivel naponta több ezer autós hajt be a szűk belvárosi utcákba szabad parkolóhely reményében. Ezen a helyzeten változtatna a Belváros az egyik mobilszolgáltatóval közösen egy mobilalkalmazás segítségével. Az V. kerületi parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja a szabad kerületi parkolóhelyeket.

Az okos parkolási rendszer segítségével információ kapható a parkolási díjakról és a fizetési lehetőségekről is.

„Láthatóak, hogy melyek a szabad helyek, több lehetőségem van. Látják a pöttyöt ide szeretnék parkolni több lehetőségem van, először kíváncsi vagyok, hogy mennyi a parkolás, mi a maximális parkolási idő, mennyibe kerül ezt meg tudom nézni egy tájékoztató segítségével. Látom a zónának a kódját. Ha nem találok oda, akkor a kedvenc navigációs appom segítségével oda is tudom magam navigáltatni, és ha odaérkeztem, akkor képes vagyok kifizetni a parkolást” – szemléltette Király István, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Az V. kerületben a parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza az okos parkolórendszer fejlesztésébe.

„Ha valaki használja ezt az applikációt, és a kerület határán látja, hogy nincsen szabad hely, akkor ne jöjjön be a szűk utcába, mert csak körözgetni fog, idegeskedni fog, senkinek nem jó. Nyilván ha van hely, akkor tud a megjelölt helyre érkezni és kényelmesen gyorsan leparkolni. A forgalom 30 százaléka a belvárosban a parkolóhely keresőkből áll. Ez irdatlan terhet ró az itt élőkre, a szűk mellékutcákban egy olyan forgalmat generál, ami egy ilyen lehetőséggel megszüntethető” – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter a kerület polgármestere.

A kerületben eddig 135 ilyen szenzort telepítettek de ha az év végéig tartó tesztüzem sikeres lesz jövőre az többi parkolóhelyére is ilyen szenzorokat telepítenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Egy nap a holnapért + videó

Radar - Egy nap a holnapért + videó

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Ma ünneplik világszerte a Föld napját. Az idei év témája az elszórt műanyagok, amelyek az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget veszélyeztetik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!