2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Alkalmazás mutatja, van-e szabad parkolóhely a Belvárosban

Okos parkolást vezetnek be a belvárosban. 135 belvárosi parkolóhelyre telepítettek olyan szenzorokat, amelyek egy applikációban folyamatosan mutatják, szabad-e az adott parkolóhely. A városrész polgármestere szerint autóforgalmuk 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll, az új kezdeményezéssel ezen szeretnének segíteni. Ha a rendszer beválik, akkor a tervek szerint egész Budapestre kiterjesztik.

  • Alkalmazás mutatja, van-e szabad parkolóhely a Belvárosban

Az V. kerületi Irányi utcában szinte egész nap foglalt minden parkolóhely, mégis folyamatosak a dugók mivel naponta több ezer autós hajt be a szűk belvárosi utcákba szabad parkolóhely reményében. Ezen a helyzeten változtatna a Belváros az egyik mobilszolgáltatóval közösen egy mobilalkalmazás segítségével. Az V. kerületi parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja a szabad kerületi parkolóhelyeket.

Az okos parkolási rendszer segítségével információ kapható a parkolási díjakról és a fizetési lehetőségekről is.

„Láthatóak, hogy melyek a szabad helyek, több lehetőségem van. Látják a pöttyöt ide szeretnék parkolni több lehetőségem van, először kíváncsi vagyok, hogy mennyi a parkolás, mi a maximális parkolási idő, mennyibe kerül ezt meg tudom nézni egy tájékoztató segítségével. Látom a zónának a kódját. Ha nem találok oda, akkor a kedvenc navigációs appom segítségével oda is tudom magam navigáltatni, és ha odaérkeztem, akkor képes vagyok kifizetni a parkolást” – szemléltette Király István, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Az V. kerületben a parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza az okos parkolórendszer fejlesztésébe.

„Ha valaki használja ezt az applikációt, és a kerület határán látja, hogy nincsen szabad hely, akkor ne jöjjön be a szűk utcába, mert csak körözgetni fog, idegeskedni fog, senkinek nem jó. Nyilván ha van hely, akkor tud a megjelölt helyre érkezni és kényelmesen gyorsan leparkolni. A forgalom 30 százaléka a belvárosban a parkolóhely keresőkből áll. Ez irdatlan terhet ró az itt élőkre, a szűk mellékutcákban egy olyan forgalmat generál, ami egy ilyen lehetőséggel megszüntethető” – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter a kerület polgármestere.

A kerületben eddig 135 ilyen szenzort telepítettek de ha az év végéig tartó tesztüzem sikeres lesz jövőre az többi parkolóhelyére is ilyen szenzorokat telepítenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!