2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Alkalmazás mutatja, van-e szabad parkolóhely a Belvárosban

Hír TV

2018. szeptember 24., hétfő 22:14, frissítve: hétfő 22:55

Okos parkolást vezetnek be a belvárosban. 135 belvárosi parkolóhelyre telepítettek olyan szenzorokat, amelyek egy applikációban folyamatosan mutatják, szabad-e az adott parkolóhely. A városrész polgármestere szerint autóforgalmuk 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll, az új kezdeményezéssel ezen szeretnének segíteni. Ha a rendszer beválik, akkor a tervek szerint egész Budapestre kiterjesztik.

Az V. kerületi Irányi utcában szinte egész nap foglalt minden parkolóhely, mégis folyamatosak a dugók mivel naponta több ezer autós hajt be a szűk belvárosi utcákba szabad parkolóhely reményében. Ezen a helyzeten változtatna a Belváros az egyik mobilszolgáltatóval közösen egy mobilalkalmazás segítségével. Az V. kerületi parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja a szabad kerületi parkolóhelyeket.

Az okos parkolási rendszer segítségével információ kapható a parkolási díjakról és a fizetési lehetőségekről is.

„Láthatóak, hogy melyek a szabad helyek, több lehetőségem van. Látják a pöttyöt ide szeretnék parkolni több lehetőségem van, először kíváncsi vagyok, hogy mennyi a parkolás, mi a maximális parkolási idő, mennyibe kerül ezt meg tudom nézni egy tájékoztató segítségével. Látom a zónának a kódját. Ha nem találok oda, akkor a kedvenc navigációs appom segítségével oda is tudom magam navigáltatni, és ha odaérkeztem, akkor képes vagyok kifizetni a parkolást” – szemléltette Király István, a Vodafone Vállalati Szolgáltatások Üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Az V. kerületben a parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza az okos parkolórendszer fejlesztésébe.

„Ha valaki használja ezt az applikációt, és a kerület határán látja, hogy nincsen szabad hely, akkor ne jöjjön be a szűk utcába, mert csak körözgetni fog, idegeskedni fog, senkinek nem jó. Nyilván ha van hely, akkor tud a megjelölt helyre érkezni és kényelmesen gyorsan leparkolni. A forgalom 30 százaléka a belvárosban a parkolóhely keresőkből áll. Ez irdatlan terhet ró az itt élőkre, a szűk mellékutcákban egy olyan forgalmat generál, ami egy ilyen lehetőséggel megszüntethető” – mondta Szentgyörgyvölgyi Péter a kerület polgármestere.

A kerületben eddig 135 ilyen szenzort telepítettek de ha az év végéig tartó tesztüzem sikeres lesz jövőre az többi parkolóhelyére is ilyen szenzorokat telepítenek majd.