2021. március 1.,
hétfő, Albin napja

Aki hozzánk érkezik turista, elégedetten távozik

Hír TV

2019. február 21., csütörtök 22:47, frissítve: csütörtök 23:04

Egyre korábban, sokan már a tél elején lefoglalják a nyári utakat. A legtöbb magyar turista továbbra is az európai tengerparti helyeket keresi – így látja a Hír TV-nek nyilatkozó utazásszervező. Az ország legnagyobb turisztikai vásárának megnyitóján a főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy Budapest az utóbbi években kiemelkedő idegenforgalmi eredményeket ért el, a jövőben további növekedés várható.

Idén az észak-afrikai Algéria a Budapesti Utazás Kiállítás külföldi díszvendége. Az ottani látnivalókat az algériai nagykövet ajánlotta a közönség figyelmébe.

„Algériában mind a négy évszakot megélheti, aki oda látogat. A 42 milliós országunk nagyon sok turisztikai helyszínt kínál. Nálunk látható például a legtöbb antik római korból származó épület, az utazókat számos természeti adottsággal várjuk, a tenger áttetsző, az élővilág pedig nagyon változatos” – sorolta Abdelkader Dehendi nagykövet.

A Hungexpo területén rendezett kiállításon hazai és külföldi utazási irodák, városok, régiók és országok kínálják látnivalóikat és szolgáltatásaikat. A Híradónak nyilatkozó utazási iroda képviselője szerint egyre többen utaznak télen és egyre népszerűbbek a hajós utak. A legkedveltebb cél a magyarok számára Törökország, Görögország és Bulgária. Az utakat pedig egyre korábban lefoglalják.

„Tulajdonképpen az úgynevezett előfoglalás már novembertől boomozik, tehát november, december és január nagyon-nagyon jó hónappá vált. Több év alatt alakult ki. Ilyenkor olyanok a kedvezmények, mint a nyári maradék last minute-féle utazásoknál. Azzal a különbséggel, hogy választék van, lehet dönteni. Persze, aki tudja, hogy mikor mehet nyaralni, ennek a kérdése. Még a pénztárcának sem, mert, ha nyaralni akar, ma már nem kell sok előleg” – jegyezte meg Békefi Veronika, a Neckermann Utazási Kft. ügyvezető igazgatója.

Az idén az „Európa legjobb úti célja díjat” is elnyert Budapest külön színpadon mutatkozik be a kiállításon. 400 négyzetméteren interaktív programokkal és olimpikonokkal várják az érdeklődőket. A hazai GDP 10 százalékát kitevő turizmus, a főpolgármester-helyettes szerint az eddigieknél is nagyobb lehetőséget jelent Budapest számára.

Magyarország és persze Budapest turizmusnak minőségi ugrására egy komoly esély mutatkozik, és itt most nemcsak az évről évre emelkedő turisztikai számokról beszélünk, hanem arról a rétegről, arról az utazóközönségről, akit mi mi itt, Budapesten minél inkább szeretnénk látni. Emögött az a komoly kormányzati és fővárosi erőfeszítés húzódik meg, amelynek részben már ma is látszódó eredményei vannak. Aki hozzánk érkezik turista, elégedetten távozik” – fogalmazott Szalay-Bobrovnicky Alexandra.

A négynapos utazáskiállítás vasárnapig tart, a belföldi díszvendég Bács-Kiskun megye, és bemutatkozik a nemzeti kastély- és várprogram is.