2019. július 18.,
csütörtök, Frigyes napja

Áder: Szakítani kell a „dobd el” kultúrával

Hír TV

2019. március 19., kedd 22:10, frissítve: szerda 07:11

Szakítani kell a „dobd el” kultúrával a klímavédelem és a fenntartható fejlődés érdekében – hangsúlyozta Áder János Kaposváron. A köztársasági elnök rendkívüli tanórát tartott az Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnáziumban. A programhoz minden eddiginél többen, mintegy 1500 iskola és 350 ezer hallgató csatlakozott.

A hulladékot nem szemétként kell kezelni, hanem újrahasznosítható alapanyagként – mondta a köztársasági elnök Kaposváron. Áder János kiemelte: a szemét csak az egyik probléma, amellyel meg kell küzdeni világszerte. Súlyos gond a klímaváltozás is amelyet a mértéktelen erdő irtás és szén-dioxid kibocsátás tovább gyorsít. Ennek hatását hazánkban is érezhetjük.

„Magyarországon tavaly, bár hőmérsékleti rekordok nem dőltek meg, de Magyarországon az átlag hőmérséklet 4 és fél fokkal volt már magasabb a korábbi évek átlagánál, példa nélküli, erre nem volt példa sohasem, 18 volt az első esztendő és arra sem volt példa, hogy 33 napon keresztül tartsanak/tartson egy hőhullám” – így a köztársasági elnök.

A kaposvári Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnáziumban tartott rendkívüli tanórán elhangzott: az elmúlt 100 évben dupla annyi állatfaj halt ki az emberi pusztítás miatt, mint az ezt megelőző időszakban összesen. Emellett vannak olyan kártékony fajok, amelyek viszont túlszaporodtak. Áder János hangsúlyozta: a klímaváltozás elleni küzdelemben alapvető fontosságú a nemzeti kormányok és a leginkább szennyező cégek vállalásainak teljesítése, de a felnövekvő generációkon is sok múlik.

A fiatalok között egyre többen vannak, akik tudatosan figyelnek a környezetükre. „A legkisebb dolgokban is megnyilvánulhat például a vízzel való spórolás. Fogmosásnál vagy különféle vízzel való tevékenységeknél elzárjuk a csapot, ezen kívül pedig az árammal is lehet takarékoskodni”  – így az Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnázium tanulója, Török Bertaram.

Fenntarthatósági Témahéthez 1500 iskola 350 ezer hallgatója csatlakozott.