2022. 11. 27. Vasárnap Virgil napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Pajtakult 11:05

Belföld

Áder: A szabadság pótolhatatlan érték, amelyhez ragaszkodnunk kell

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek példája és hűsége erősítette a későbbi nemzedékek magyarjaiban azt az elszánást és hitet, amellyel a szabadsághoz ragaszkodtak – mondta Áder János államfő Kemecsén, az aradi vértanúkra emlékezve. A nemzeti gyásznapon országszerte és a határon túl is számos megemlékezést tartottak.

  • Áder: A szabadság pótolhatatlan érték, amelyhez ragaszkodnunk kell

Katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót reggel az Országház előtt, a Kossuth téren. A nemzeti gyásznapon a kegyelet kifejezéseként ezután a zászlót félárbocra eresztették.

Az állami megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódott. Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökét a vértanúkkal egy napon, Pesten végezték ki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után.

A nemzeti sírkertben szombaton is rendkívüli történelemórával várták az érdeklődőket. Csak ezen a héten több mint 2500 diák vett részt a sétákon. Ezúttal a Batthyány-mauzóleumba be is lehetett menni.

„Az 1870-es évek közepén fejezték be, és az eredeti tervekhez képest nem mindent valósítottak meg. Tehát a tervező eredeti terveiben szerepelt egy nagy szobor felépítése a mauzóleum tetejére, az lett volna a központi része, a leglátványosabb része e mauzóleumnak, illetve középen lett volna egy bejárat, ami nem épült meg. Tehát jól láthatóan az eredeti terven változtattak. Elfogyott a közadakozásból gyűjtött pénz, Batthyánynak a szobra is ezért nem került rá” – ismertette Csapó Csaba, a Nemzeti Örökség Intézet idegenvezetője.

Áder János a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén, Répásy Mihály honvédtábornok sírjánál koszorúzott. Az államfő arról beszélt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek példája és hűsége erősítette a későbbi nemzedékek magyarjaiban azt az elszánást és hitet, hogy a szabadság pótolhatatlan érték, amelyhez ragaszkodni kell.

„Bármit, amit egy nemzet létrehozni képes, azt csak sokak együttes akarata, összeadott munkája, küzdeni tudása és helytállása építheti erősre, időtállóra. Neves és névtelen hősök, ismertek és ismeretlenek, fegyverrel és fegyvertelenül harcolók, hangos szóval és néma ragaszkodással hűségesek. Igazságot kimondó politikusok, életüket feláldozni kész katonák, reményt adó tanítók, költők és lelkészek, bátor újságírók, kokárdát viselő polgárok, nemzetőrök, beteget ápolók és csöndesen imádkozók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történetében mind ott voltak” – emelte ki a köztársasági elnök.

Országszerte és a határon túli településeken valamint az iskolákban is megemlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulójáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elhunyt Csapó Gábor

Elhunyt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!