2024. 03. 05. Kedd Adorján, Adrián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Belföld

A zöldnáci

Karácsony Gergelynél sunyibb alakot nem hordott még a Föld a hátán. Csak azért fogalmazok vele kapcsolatban ilyen finomkodóan, mert a miniszterelnök a járvány elleni küzdelem heteit az együttműködés idejének nevezte.

  • A zöldnáci

Már akkor belopta a szívembe magát a teljesen alkalmatlan főpolgármester, amikor idétlen vigyora mögé bújva hallgatta végig a moslékkoa­líció pártjainak végtelenül aljas kísérletét arra, hogy a nemzetközivé duzzasztott hisztériájukkal politikai értelemben meglincseljék Orbán Viktort a veszélyhelyzetről szóló törvény elfogadása során. Miután az ő nem létező pártja is kifarolt a botrány kedvéért a hétpárti egyeztetésekből, még akkor is elhallgatta, hogy már egy jó ideje nem hívta össze a közgyűlést, vagyis tulajdonképpen rendeletileg kormányozta a fővárost. Nem kérdezte meg a hőbörgőket, hogy milyen időkorlátról beszélnek, hát a józan ész is azt diktálja, hogy a rendkívüli intézkedések addig legyenek érvényben, ameddig a rendkívüli állapot fennáll. Nem szórt hamut a fejére, hogy jajj, mekkora náci diktátor lett belőle. Hűen önmagához nem csinált semmit. Majd amikor a kormányfő mégis közös küzdelemre hívta a vírus ellen, elősettenkedett a bokorból, és világgá kürtölte, mekkora híve ő az együttműködésnek.

De nem ekkor volt a legundorítóbb. A nagyjelenetet akkor adta elő, amikor kiderült, hogy a főváros kezelésében álló idősotthonokban arat a halál. A Pesti útiban fordult elő például az összes koronavírussal összefüggésbe hozható eset tíz százaléka! És volt bőr a képén azt mondani, hogy ebben neki nincs felelőssége. Vitézségét azóta is a Facebookon csillogtatja, de személyesen még sehol nem jelent meg, hogy a saját szemével lássa azokat az állapotokat, amiket intézkedéseinek elmaradása okozott.

Mégis azt kell mondani, addig jó nekünk, amíg nem csinál semmit. Rendeleti „kormányzásának” első világbotránya, amikor a vírusveszélyre hivatkozva jócskán megemelte a fővárosi cégek élére ejtőernyőzött balliberális elvtársak juttatását, csak gyenge kezdés volt ahhoz képest, amire most készül. Közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási intézkedéseknek álcázva gyakorlatilag ellehetetleníti a főváros közlekedését. Együgyűsége, amivel próbálja meglovagolni a nemzetközi baloldal zöldhullámát, addig terjed csupán, hogy milyen jó bicajozni a kihalt sugárutakon meg bulizni a lezárt hidak közepén.

Képtelen összefüggései­ben látni azt a problémát, amit a fővárosban lakók és az oda dolgozni járók érdekei között húzódó ellentét már nagyon régen politikai vita tárgyává tett. Egy modern világváros mobilitásigénye és a tiszta levegő utáni vágy minden metropoliszban összeütközik, mindenhol hosszas egyeztetésekkel, kemény vitákkal keresik rá azt a megoldást, ami a legtöbb érintett esetében a legkisebb érdeksérelemmel jár. Karácsony pedig alattomos sunyisággal megkerüli ezt a vitát, és kihasználva a veszélyhelyzetet, rendeletileg rátukmál mindenkire egy olyan tervezetet, ami azonnal elviselhetetlen káoszhoz vezet majd, amint megszűnnek a korlátozások, és a forgalom visszaáll az eredeti mértékére. A borítékolható dugók, torlódások nem csökkenteni, hanem növelni fogják a légszennyezést, amiben csodálatos lesz a néhány életuntnak kerékpározni. A sima szájú világfinak nyilván abban sem lesz semmilyen felelőssége.

Tudom, hogy hiába várjuk Brüsszeltől, Donald Tusktól vagy a hazai görögdinnye-politikusoktól (kívül zöld, belül vörös), hogy állítsák meg a zöldnácit, nem lesz egy vak hangjuk sem. Most nem számít a demokrácia, sem a jogállam. De azoktól, akiknek még jelent valamit az a kifejezés, hogy a nemzet fővárosa, megkérdezem: Meddig tűrjük még ezt a álcazöld nyomulást?

Gajdics Ottó

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület

Megalakult a stratégiai tanácsadó testület

A testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját a kormányzás egyes területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésével. A testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!