2020. augusztus 7.,
péntek, Ibolya napja

A vízágyú is előkerült húsvéthétfőn + Videó + Képriport

2012. április 9., hétfő 18:58, frissítve: hétfő 19:07

Ma született bárány lett a szépségverseny győztese a Szentendrei Skanzenben. Húsvéthétfőn a locsolkodásé volt a fő szerep a szabadtéri múzeumban. A Baranya megyei Szabadszentkirályon előkerült a tömegoszlatásra is alkalmas vízágyú.

A legények vízbe mártott rozmaringággal legyezték meg a Szentendrei Skanzenba látogató asszonyokat és lányokat. A korán érkezőknek erdélyi ízesítésű bárány is jutott. Két és fél óráig sütötték a kemencében.

A húsvéthétfői locsolkodás a környező országokban is ismert.

– Ez egy érdekes népszokás, mert tudomásom szerint leginkább a palóc és matyó vidéken locsolkodtak, és csak később terjedt el országos szinten. Például a mi vidékünkön, Kisalföldön csak akkor, amikor én kisgyermek voltam. De akkor aztán mindenki locsolt! – mondta a Hír TV-nek a Lajta Néptáncegyüttes vezetője, Palenik József.

A lányoknak nem sok esélyt hagytak a legények.

– Próbáljuk az ősi vadászó technikákat is feleleveníteni, mint hagyományt, ezért a bekerítéses és az üldözéses módszer kombinációját alkalmazzuk, ez eddig százszázalékos siker – jelentette ki Fütty Ákos.

Birkaszépségversenyt is rendeztek a Szentendrei Skanzenben. Szavazni tapssal és kiabálással lehetett a színes szalaggal megjelölt kisbárányokra. A győztes a ma született bárány lett, az állat másfél órával a verseny kezdete előtt jött a világra.

A tűzoltók vízágyúval locsolkodtak

A Baranya megyei Szabadszentkirályon a helyi önkéntes tűzoltó egyesület azzal ünnepelte egyéves fennállását, hogy autójukkal végigjárták a falu lányos házait, és erős vízsugárral végiglocsolták őket. Általában tömlőt használtak, de ahol a hely megengedte, ott az egyébként tömegoszlatásra is alkalmas vízágyú is előkerült. A locsolkodó lánglovagok nem voltak szolgálatban, így természetesen elfogadták a pálinkát, illetve minden egyéb adományt.

Forrás: Hír TV