2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Belföld

A választék és a kereslet szűkülésétől tartanak az ingatlanpiaci szereplők

Tovább nőttek az ingatlanárak az 5 százalékos lakásáfa várható kivezetése hatására. Az ingatlanpiaci szereplők a választék és a kereslet szűkülésétől tartanak, a vásárlók pedig attól, hogy 2020-tól további áremelkedéssel kell számolniuk. Budapesten és a vidéki nagyvárosokban nem ritka a 700 ezer forintos négyzetméter ár sem.

  • A választék és a kereslet szűkülésétől tartanak az ingatlanpiaci szereplők

Csillaghegyen már alig van eladó lakás a lakóparkokban. A legolcsóbb, kétszobás majdnem 40 millió forint, de van 80-ért is. A III. kerületben, a Duna-part közelében eladó lakás már alig van, a legolcsóbb majdnem 37 millió forint - 5 százalékos áfakulccsal, 2019 év végéig. A kormány ugyanis úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a kedvezményes lakásáfa időszakát.

„Három évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítések, a beruházások fejlesztésével. És ennek érdekében a kormány adott egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény. Arra bíztatok mindenkit, hogy ha tudja, akkor eddig vegye igénybe ezt az adókedvezményt” – ismertette korábban Varga Mihály pénzügyminiszter.

A lakásárak további emelkedésére azonban nem kell 2020-ig várni. A pénzügyminiszter bejelentésére a piac már most megbolydult. „Már nem csak a 2020-as évtől várjuk az áremelést, hanem ezt a piac már ma beárazta, hiszen egyre kevesebb termék jön ma létre, egyre kevesebb beruházó vág bele most a beruházásba, ennek köszönhetően látványosan kevesebb a termék és a kevesebb termékből egy kicsit sarokba szorítva egyre magasabb áron vásárolhatnak a vevők” – fogalmazott Balla Ákos, a Balla ingatlan ügyvezetője.

A lakáspiacot továbbra is érzékenyen érinti a szakképzett munkaerő hiánya, de betanított munkást is csak nehezen találni. Főként ennek köszönhető az ingatlanárak ugrásszerű emelkedése, de az árképzésben az építőanyagok drágulása is közrejátszik.

„Az építőanyagok árváltozása az jóval alacsonyabb, mint a kivitelezői, beépítési díjaknak a változása. Az a többszöröse volt az elmúlt egy-másfél évben. Ez összefügg szervesen azzal a sajnálatos szakember hiánnyal, amely mostanra kialakult, és amelynek a kezelése rövid és középtávon a teljes építőipari értéklánc minden tagjának a feladata. Hiszen az a cél, hogy a beépítési szakemberek itthon maradjanak, vagy fokozatosan hazajöjjenek. Folyamatosan legyenek megbízások” – mondta Szarka László, a MÉASZ ügyvezetője.

Bár a kedvezményes lakásáfát a kormány kivezeti, a kabinet vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a háromgyerekesek után a kétgyerekesek is igénybe vehessék az új lakásokra a 10 millió forintig elérhető, fixen 3 százalékos kamatozású lakáshitelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje az elmúlt hetekben többször beszélt már arról, hogy Budapesten Gyurcsány Ferenc a főnök, hiszen Karácsony Gerely semmilyen kérdésben sem tud önálló döntést hozni, mindenben a bukott kormányfő diktál neki.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!