2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Állami áruház

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Belföld

A tömbösítés lehet az ideiglenes megoldás

Ősszel még segít az udvar, de télen gondot jelent a mindennapi testnevelés azokban az iskolákban, ahol nincs tornaterem. A kormánypártok az órák tömbösítésében látják az átmeneti megoldást.

A szabadszentkirályi általános iskolába 136 gyermek jár 4 településről. Tornaterem nincs, testnevelésórákon az önkormányzati futballpályát és a mellette lévő tornaszobát használják. Szeptembertől az első és az ötödik évfolyamnak minden nap van tornaórája.

Pécsett a legnehezebb helyzetben a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola van. Hat kilencedik osztály indult, a napi kötelező testnevelés erre az évfolyamra is vonatkozik. Tornacsarnok itt sincs. Ősszel az iskolától 20 percre lévő kollégium udvarán tartják az órákat, előfordul, hogy egyszerre három osztálynak. Télen eddig a lányok átjártak más iskolába, míg a fiúk az osztálytermekben tornáztak. A heti plusz 12 órára viszont egyelőre nincs megoldás.

„Remélem, változik azért a helyzet, és vagy állami pályázati formában, vagy önkormányzati formában lesz valami szervezés, hiszen más iskolák tornatermeit, tornacsarnokait is tudnánk használni, hogyha arra biztosítanak időpontokat” – mondta el Lantos Károly, az intézmény igazgatója.



A tornaterem másodlagos, a mindennapi testnevelés bevezetésének elsődleges célja a szemléletváltás – derült ki a kormánypártok kihelyezett sárvári frakcióülése után a Fidesz frakcióvezetőjének szavaiból.

Az a lényeg, hogy mozogjanak a gyerekek, nem az, hogy ehhez egyébként infrastruktúra ilyen sebességgel társuljon – közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

A KDNP szerint a tornateremhiányra átmeneti megoldást jelent a testnevelésórák összevonása.

„Ha valaki úszásoktatásban vesz részt, azt nem lehet egy óra alatt megoldani, ott össze kell vonni két órát, vagy pedig felhasználva a tornaterem pótlására a különböző sportcsarnokokat, amik a városban fellelhetők, itt is legalább két óra szükséges” – mondta el Harrach Péter.

Rogán Antal jelezte, hogy egy-két éven belül tornaterem-építési programot indítana a kormány.

A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) szerint lesz elegendő pedagógus a mindennapos testnevelésórák megtartásához és az új rendelkezés kikényszerítheti majd a hiányzó 300-400 tornaterem megépítését. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) pedig jelezte: felelősségre vonná az iskolákat, ha létesítményhiányra vagy másra hivatkozva nem tartják meg a testnevelésórákat, vagy ha azokért pénzt kérnek a szülőktől.

Mindennapos testnevelés az első, ötödik és kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben, tankötelezettség 16 éves korig – ezek a fokozatosan életbe lépő új köznevelési törvény szeptembertől hatályos legfontosabb pontjai.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!