2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szerelmes biciklisták 19:10

Belföld

A szomszédos államok mellett Magyarországon is nő a fertőzöttek száma

Napról napra egyre több új koronavírusos fertőzést regisztrálnak Magyarországon az egészségügyi hatóságok. A szakemberek szerint az emelkedő tendencia elsősorban a külföldi nyaralásokkal függ össze. Ugyanakkor a jelenség nem egyedi, a hazánkkal szomszédos országokban is romlott a járványhelyzet.

  • A szomszédos államok mellett Magyarországon is nő a fertőzöttek száma

A sikeres védekezésnek, az egészségügyi előírások betartásának és az emberek fegyelmezett magatartásnak volt köszönhető, hogy Magyarországon kedvezőbben alakult a járványhelyzet, mint a hazánkkal szomszédos államok többségében. Eddig.

Az új koronavírusos esetek száma ugyanis a hét eleje óta nálunk is folyamatosan nő. Míg kedden 24, addig szerdán már 73, csütörtökön pedig 91 új megbetegedést jegyeztek fel. Vagyis jelentős mértékben felgyorsult a kór terjedése, amely szakemberek szerint elsődlegesen a külföldi nyaralásokkal függ össze.

A Balkánon eddig sem volt kedvező a helyzet, de a horvát és a szlovén tengerparton, amelyet sok magyar keresett fel az elmúlt 2 hónapban, napról napra több megbetegedést jegyeznek fel.

A lázzal és tüdőgyulladással járó Covid-19 nevű kór a dalmát tengerparti régiókban is gyors ütemben terjedt az elmúlt hetekben, elsősorban a fiatalok körében. A vírust vélhetően Horvátországból hurcolták be a nyaralók.

Szerbiában sem jobb a helyzet. Déli szomszédunknál napok óta több mint 100 felett van az újonnan diagnosztizált koronavírusos esetek száma.

Szlovéniában stagnál a járványhelyzet. Ezért a kormány úgy döntött, hogy szeptember 1-jén megkezdődhet az oktatás az általános és középiskolások számára.

A szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező másfél méteres távolságot az osztálytermekben.

Az általános iskolákban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. A diákoknak viszont mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, és ott is kell étkezniük.

Ausztriában sem alakulnak jól a mutatók. Naponta több száz fertőzésről ad hírt a bécsi válságstáb.

Az osztrákok többsége abban bízik, hogy minél hamarabb lesz védőoltás.

Ahogy Magyarországon, úgy Ukrajnában is kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön a koronavírus-járvány felerősödése miatt.

Bár Kijev minden tőle telhetőt megtesz, mégsem sikerül gátat szabni a kór terjedésének. A napi új fertőzések száma az elmúlt napokban már 2 ezer közül mozog.

A korábbi miniszterelnök szervezetében a múlt héten mutatták ki a kórt. Julija Tyimosenko állapota súlyos, de a volt kormányfőt nem kapcsolták lélegeztetőgépre.

Romániából is kedvezőtlen adatokat közöltek. Folytatódott az elmúlt hetek tendenciája, és ismét meghaladta az 1200-at az új esetek száma.

Noha a mutatók nem úgy alakulnak, ahogy azt Bukarest szeretné, az államfő mégis úgy döntött, hogy bizonyos szigorításokon enyhít.

Szeptember elsejétől az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett megnyitják a vendéglátóhelyek beltéri részeit, illetve a színházakat és a mozikat.

Szlovákiában is egyre több az új beteg. Ahogy más országok esetében, északi szomszédunkhoz is a külföldön nyaralók vitték be a vírust. Pozsony tájékoztatása szerint az elmúlt 2 hétben több tucat fertőzést jegyeztek fel.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Szélesvásznú történelem – Szerelmes biciklisták + videó

Az adásban az 1965-ben készült, Bacsó Péter által rendezett Szerelmes biciklisták című magyar filmről, a 60-as évekről, a 60-as évekbeli Balatonról, az akkor fiatal színésznemzedékről volt szó többek között. Az adás vendége a film egyik szereplője, Szerednyey Béla színművész volt. A műsor vezette: Zavaros Eszter és Csatári Bence.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!