2017. december 12.,
kedd, Gabriella napja

14°

A szolgáltatókra tolták a távközlési adót

LM

2012. május 14., hétfő 17:49, frissítve: hétfő 23:16

Az utolsó pillanatban a szolgáltatókra tolták rá a távközlési adót. A három mobilcég közös közleményben tiltakozik a lépés ellen.

A három mobilszolgáltató közös közleményben tiltakozik az ellen, hogy az adót mégis nekik, és nem az előfizetőknek kell megfizetniük. Szerintük a kormány az utolsó pillanatban módosította a jogszabálytervezet szövegét. Emlékeztetnek arra, hogy a második Széll Kálmán-tervben is fogyasztási adóról van szó, nem pedig ágazati különadóról. A Hvg.hu azt írja, hogy néhány szó megváltoztatásával állt feje tetejére az új javaslat: „adó alanya az igénybe vevő” helyett az áll, hogy az „adó alanya a távközlési cég”. A lap információi szerint a változtatást Orbán Viktor kérte.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszában arra emlékeztetett, hogy a távközlési adó 700 és 2500 forintos maximuma felett további távközlési adófizetési kötelezettség nem terheli a szolgáltatókat. A kormány által a távközlési szolgáltatók által fizetendő adó alapjára vonatkozóan hívószámonként havi 10 perc adómentességet biztosítana – írják.

A tárca közleményében hangsúlyozza: a kormány eredeti ígéretének megfelelően 2013. január 1-jével megszűnik az ágazati különadó. Ezért – többek között – a távközlési szolgáltatóknak sem kell évente ezen a jogcímen 51 milliárd adót fizetni. A 2012. július 1-jével bevezetendő távközlési adóból éves szinten 44-45 milliárd forint bevétel származik, azaz a távközlési ágazat adópozíciója 2013-tól némiképp javul, igaz 2012-ben – egy fél éven át – a kétféle fizetési kötelezettség egyidejűleg lesz jelen az adórendszerben – olvasható a közleményben.

Az NGM kiemeli: a távközlési adó – a Széll Kálmán Terv 2.0-ban említetteknek megfelelően – forgalmi jellegű (nem a nyereséget terhelő). A kormány álláspontja arra vonatkozóan is változatlan, hogy a távközlési adót a szolgáltatóknak kell megfizetniük. „A döntés során azt is mérlegelnünk kellett, hogy a távközlési cégek teherviselési képessége lényegesen jobb, mint az előfizetőké, akiknek jelenleg európai uniós összehasonlításban kiugróan magas telefonszolgáltatási díjakat kell megfizetniük” – írja az NGM. (MTI)

Korábban általános vitára alkalmasnak találták az illetékes parlamenti bizottságok a távközlési adóról szóló törvényjavaslatot. A jogszabálytervezet vitáját éjjel egy órakor kezdi a parlament, és várhatóan még a héten megtartják róla a zárószavazást. A gyors eljárás azért szükséges, mert ahhoz, hogy az adót július 1-jétől bevezethessék, a törvényt legkésőbb június 1-jén ki kell hirdetni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken késő délután nyújtotta be az Országgyűlésnek a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslatot.

A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország múlt hétfői közös közleményében megerősítette, hogy folytatni kívánják a kormánnyal a távközlési adóval kapcsolatos tárgyalásokat.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, további adóemelés a jövedelem típusú adóknál nem várható, július elsejétől jön a távközlési adó, 2014-től megszűnik a bankadó, a pénzügyi tranzakciós illeték pedig 1 ezrelék lesz.

Orbán Viktor múlt május 2-án arra kérte a Fidesz–KDNP frakciószövetséget, hogy még a parlament nyári szünete előtt fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait és az adótörvényeket.

Forrás: Hír TV