2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A szocialisták már konkrét időpontot is közöltek, a Párbeszéd még a jelöltről is hallgat

Bár az előválasztás tényéről már megegyezett az MSZP és a Párbeszéd, a két párt politikusai mégis a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak. A szocialistáknak már van jelöltjük az előválasztásra, a Párbeszéd viszont még hallgat erről. A pozícióra legesélyesebbnek tartott zuglói polgármester viszont arról beszélt, hogy ő inkább maradna a kerületében.

  • A szocialisták már konkrét időpontot is közöltek, a Párbeszéd még a jelöltről is hallgat

„Én szeretnék Zuglóban polgármester maradni” – Karácsony Gergely az ATV-ben emellett azt mondta, áldozatnak tartja, hogy főpolgármester-jelölt legyen, de azért valamennyire ambicionálja is ez a jelöltség. „Nem arról van szó, hogy én ezt nem akarom, nem arról van szó, hogy ez engem nem ambicionál, hanem arról van szó, hogy nekem nagyon jó helyem van most és imádom ezt, és bizonyos szempontból az egy áldozat, hogyha én ezt elengedem” – fogalmazott Zugló polgármestere.

Egyébként az MSZP és Párbeszéd a hétvégén döntött arról, hogy lesz előválasztás a fővárosban. Megállapodásuk után viszont a Párbeszéd társelnöke ultimátumot adott a szocialistáknak, ugyanis ők csak úgy tudják elképzelni a szövetségesi politikát, ha jövőre az önkormányzati választáson Karácsony Gergely lesz a zuglói polgármesterjelölt.

Erre a kijelentésre a szocialisták szinte azonnal reagáltak. Elsőként Mesterházy Attila kérdőjelezte meg Szabó Tímea szavait. A szocialista országgyűlési képviselő szerint a Párbeszédnek az MSZP nélkül még frakciója sem lenne, ezért nem érti Karácsony követelését.

A Párbeszéd szóvivője viszont ennek ellenére azt állítja, hogy a pártszövetségük erős. „Ez a baloldali szövetség az elmúlt ciklusok leghosszabb ideig fenntartott szövetsége. Nyilván vannak olyan helyzetek, amelyek esetleg véleménykülönbség formájában megjelennek. Azt gondolom, hogy ez is egy ilyen véleménykülönbségnek a túlfújása lett” – nyilatkozta Barabás Richárd szóvivő.

Közben Puzsér Róbert is keményen beleállt a szocialistákba. Felszólította az MSZP-t, hogy az előválasztás lezárultáig ne tárgyaljon se a DK-val, se a Momentummal, se más pártokkal, polgármesteri helyekről és egyéb pozíciókról se. A szocialisták értelmezhetetlennek tartják Puzsér üzenetét. „Nem értem a szituációt. Tehát, hogy mi köze Puzsérnak ahhoz, hogy egyébként együttműködő, vagy meglévő politikai formációk tárgyalnak egymással. Értelmezhetetlen számomra” – reagált Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje.

Az MSZP egyébként már konkrét időpontot is közölt az előválasztással kapcsolatban. A párt szerint 2019. február 3-ra lenne végeredmény. Ám a megmérettetés ötletét még mindig vegyesen fogadják az ellenzéki pártok.

A Demokratikus Koalíció továbbra is azt szeretné, hogy csak egy kihívója legyen Tarlós Istvánnak. „Hogy ezt a személyt, az ellenzéki közös főpolgármester-jelöltet milyen módon választjuk ki, előválasztás során, tárgyalások során, erre mi teljes mértékben nyitottak vagyunk. Jelen pillanatban is zajlanak ezek a tárgyalások és nyilván annak megfelelően, hogy ezek a tárgyalások, hogyan zárulnak fogunk dönteni” – közölte Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője.

Az LMP pedig határozottan az előválasztás ellen érvel. „Előválasztást is csak nagyjából azonos ideológiai körben tartható – mi nem tartozunk, abba az ideológiai körbe nem tartozunk” – jelentette ki Gál József, a párt fővárosi képviselője.

De a Jobbik is elzárkózik a kezdeményezéstől. A Liberálisok főpolgármester-jelöltje viszont azt állítja, hogy őt senki sem kereste meg az előválasztás kapcsán és csak a sajtóból értesült arról is, hogy valóban lesz előválasztás.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!