2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

A szexuális bűncselekmény elkövetése sem jelent kiutasítást?

Hír TV

2018. szeptember 19., szerda 20:32, frissítve: szerda 23:03

Nem biztos, hogy automatikusan elutasítják annak az afgán férfinak a menekült-kérelmét, akit azzal gyanúsítanak, hogy szexuálisan bántalmazott egy nőt Budapesten, mondta a Hír TV-ben Bakondi György.

A bíróság dönt majd arról, hogy hány évre utasítják ki azt az afgán férfit Magyarországról, akit azzal gyanúsítanak, hogy korábban szexuálisan bántalmazott egy nőt egy belvárosi gyroszos mosdójában, mondta Magyarország élőben című műsorunkban Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója. S.B. Ahmadnek azóta két újabb áldozata jelentkezett a rendőrségen, a hatóságok Linz környékén egy Frankfurtba tartó vonaton igazoltatták, majd fogták el.

Bakondi a műsorban emlékeztetett: nem menekült, hanem oltalmazotti státuszban lakott Fóton a gyanúsított – egyedül érkezett kiskorúként az országba. Az oltalmazotti státusz jelentése, hogy ideiglenesen, a visszautazásig kap segítséget. „Az akkori jogi helyzetnek megfelelően a magyar hatóság, magyar jogszabály alapján hozott döntése szerint kerülhetett ő Fótra, azóta a jogszabály változott, aki biztonságos országból érkezik, az ott is megfelelő védelemben tud részesülni” – hangsúlyozta a főtanácsadó a Hír TV-ben.

Kitért rá, jelentkezett egy hölgy, aki ellen ugyancsak erőszakot követett el. Ezt majd a nyomozásnak kell tisztázni, hogy mi is történt. „Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, mindaddig, ameddig büntetőeljárásban be nem bizonyítják, hogy ő elkövetett valamit” – szögezte le.

„Ha, és amennyiben majd a kiadatásra sor kerül és a magyar hatóságok az ügyet részleteiben, nyomozás keretében fogják tisztázni, akkor majd meglátjuk, hogy mi lesz ennek az eredménye. Az, hogy ez milyen hatással van az oltalmazotti státuszára, azt részben a bíróság fogja kimondani: 10 évre, esetleg több időre kiutasítják Magyarországról, az egy tiszta jogi helyzet” – magyarázta.
Rámutatott: az elmúlt időszakban volt arra is példa az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatában, „amikor kimondták, hogy egy hasonló ügyben, aki szintén egy nő elleni erőszakos cselekményt követett el, nem lehet automatikusan elutasítani a menekült-kérelmét, hanem attól még, hogy ő ilyen súlyos bűncselekményt követett el, a menekülthelyzetét külön el kell bírálni. Ezt egy kicsikét furcsálltuk, ezt a bírói döntést”.