2021. május 18.,
kedd, Erik, Alexandra napja

A szakszervezeti elnök szerint egy komoly feltétel hiányzik a sztrájkhoz

Hír TV

2019. január 11., péntek 07:05, frissítve: péntek 09:00

Noha a túlóra törvény ellen vonult utcára több szakszervezet, korábban is olyan kollektív szerződéseket kötöttek nagy cégekkel, amik maximálisan kiaknázták az egy évben elrendelhető túlórák számát. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője nem tartja hitelesnek a sztrájkokat, mert azok nélkülöznek mindennemű egyenes és tiszta megfogalmazást, célkitűzést. Bubenkó Csaba a Hír TV–nek azt mondta, nem egy szakszervezet, hanem a munkavállaló sztrájkol, ha pedig erre a dolgozóknak nincs igénye, onnantól kezdve nem lehet komolyan venni az ilyesfajta akciókat.

Bubenkó Csaba hangsúlyozta, a szakszervezet a munkavállalókat képviselő szervezet kell, hogy legyen, ami munkavállalókat a munkahelyen képviseli. Aláhúzta, nagyon sok olyan szakszervezet van, ami a munkáltató embereivel van tele.

„Nem hitelesek a sztrájkok, tessék megnézni, hogy mi a végeredmény, lesz-e országos sztrájk, vagy nem, ha valaki akar ilyet szervezni, egyenes tiszta megfogalmazások vannak, fel kell mérni, hogy van-e igény az emberek részéről, nem a szakszervezet sztrájkol, hanem a munkavállaló. Ha nincs ilyen igény, hiába szervez ilyet a szakszervezet, nem lesz hiteles – a legnagyobb probléma az, hogy szakmaiatlan, olyan dolgokat is belekevertek (...) halálra ítélik az egész sztrájk lehetőségét” – szögezte le Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője Magyarország élőben című műsorunkban.

Hozzátette: „azok a szakszervezetek, akik a 400 óra ellen tüntettek, olyan szerződést kötöttek 2012-től, ami nem 200, hanem 300 órát enged meg. Faramuci helyzet, hogy tüntetek a 400 óra ellen, érdekes, hogy kifelé ilyen nyilatkozatokat adunk, a munkáltatónál meg olyan megállapodást kötünk, ami ennek az ellenkezője.”

Szó volt a Tescóról és Sparról is. Ennek kapcsán elárulta: „16 ezer munkavállalót foglalkoztat a Tesco, mi azt szeretnénk elérni, hogy a 250 túlórán felül, az a 150 óra, ami a 400-hoz elvezet, ne kerüljön bevezetésre, ez a javaslat, ebben szeretnénk megállapodni. A Tesco még nem foglalt állást, de nyitott, a Spar konkrétan állást foglalt, megerősítették, hogy írásban is elküldik ezt. Fontosnak tartjuk azt, hogy a munkavállalók egészségi állapota és a családhoz való joga fontos. A hosszú a munkaidő az mentálisan, fizikálisan egy hatalmas leterhelést jelent, a létszámhiányból fakadóan nő a táppénzre kiírt munkavállalók aránya, ez egy fontos társadalmi kérdés, amit mindenkinek szem előtt kell tartani.”

(Az indítvány eredetileg 250 óráról (kollektív szerződéssel lehetséges 300 óráról) egységesen 400 órára növelte volna az egy évben elrendelhető túlórák számát. Ezt módosították, így marad a 250 óra az általános szabály, ez kollektív szerződéssel 300 órára növelhető, de a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján 400 óra is lehet, függetlenül a kollektív szerződéstől – a szerk.)