2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Belföld

A roma családok előrelépését szolgálják a családügyi intézkedések

Minden évben április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot. 1971-ben ezen a napon tartották az I. Roma Világkongresszust, ahol a küldöttek döntöttek arról, hogy romának nevezi magát a népcsoport. A nemzetközi közösség 1990 óta ünnepli azt, hogy a romáknak is van mire és kire büszkének lenniük. Hazánkban is temérdek magyarságát vállaló roma sportolóval, színésszel, zenésszel, háborús hőssel találkozhattunk a történelem során, és most is számos roma példaképre lehetünk büszkék.

  • A roma családok előrelépését szolgálják a családügyi intézkedések

Az elmúlt évtizedben a fejlődés megkérdőjelezhetetlen volt a roma közösségekben, még akkor is, ha sok tennivaló áll még előttünk, például a lakhatási, a foglalkoztatási és oktatási körülmények javítása terén. 2021-ben a „Felzárkózó Települések” (FETE) programban résztvevő, az országos aránynál jóval nagyobb roma népességgel rendelkező 118 községben sokan tudtak élni a családügyi intézkedések által nyújtott lehetőségekkel: az otthonteremtés, a babaváró, a gyermekjóléti intézkedések, például az ingyenes gyermekétkeztetés, az ingyenes táboroztatás, a Biztos Kezdet Gyerekházak vagy a Tanodák által biztosított szolgáltatások, kedvezmények sok roma családnak jelentenek közvetlen segítséget. A családtámogatások kimutathatóan és ténylegesen hozzájárulnak ahhoz, hogy a roma családok is előre tudjanak lépni.

Egyebek között jól látható, hogy a felzárkózó településeken is népszerű az otthonteremtési program, különösen a falusi CSOK. A támogatások összege átlagosan 5,7 millió forint családonként. A támogatásokat fele részben már meglévő ingatlan bővítésére vagy korszerűsítésére fordították a családok, fele részben pedig másik ingatlanba való átköltözésre.

A biztos lakhatás megteremtése mellett a roma családokban is nagyon fontos a generációk együttműködése. A roma fiatalok számítanak az idősebbekre, akik átvállalhatják a gyermeknevelés és felügyelet bizonyos feladatait, ami az idősek számára is hasznos, hiszen a családtagjaikkal vannak együtt. A roma nagyszülőknek közel fele naponta találkozik gyermekével, egynegyede pedig az unokáival is. A családokat a szoros összefogás jellemzi, melynek alapja az idős szülők, hozzátartozók tisztelete, és a családon belüli ellátásukra irányuló elkötelezettség.

A KINCS roma családokat vizsgáló értékkutatásában a megkérdezett romák számára a család és a családi biztonság a legfontosabb. Kétharmaduk kifejezetten boldognak érzi magát. Identitásukban a család mellett a magyarsághoz tartozásuk is meghatározó. Felméréseink egyértelműen cáfolják azokat a romákkal kapcsolatos előítéleteket, miszerint ők kevésbé tartják magukat magyarnak. A romák határozottan büszkék magyar állampolgárságukra. 88 százalékuk egyetértett azzal az állítással, hogy „Sokkal szívesebben vagyok magyar állampolgár, semhogy bármely más ország állampolgára legyek”, miközben az összes megkérdezett esetében ugyanez a mutató kevesebb, 85% volt. Tehát a többségi társadalomhoz hasonlóan a romák is büszkék a magyarságukra. A közös nemzeti összetartozást jelképezi az is, hogy a roma nemzetiségűek a teljes népességgel (88%) szinte azonos arányban (89%) értettek egyet azzal az állítással, hogy „Büszkeség tölt el, hogy magyar vagyok”.

 A Nemzetközi Roma Nap alkalmából emlékezünk a roma népcsoport múltjára, kulturális értékeire, a közösség eredményeire, emellett azonban nem felejthetjük el azt sem, hogy van még tennivaló a roma emberek felzárkózásának érdekében. Ez a nap kiváló alkalom, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy hazánkban roma honfitársaink fontos és kiemelt tagjai a magyarok széles közösségének. Adjunk hangot annak, hogy magyarnak és romának lenni is büszkeség, Kovács József Hontalan roma költő szavaival élve:

„Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom és egyikről sem óhajtók lemondani.”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Elég lesz, túl sok a „buzulás” – hangzott el a pápa szájából az olasz püspöki kar zárt ülésén a minap, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét. Erről írt a The Guardian brit napilap. Ferenc pápa oldott beszélgetésen mondta ezt az olasz püspökök társaságában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!