2022. 01. 24. Hétfő Timót napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A rák megelőzésért vonultak nők és férfiak Budapesten

A rák megelőzéséért vonultak Budapesten. Délután több, mint 500 elegánsan öltözött férfi szelte át a várost motorjával a prosztatarák ellen, este pedig a rózsaszínbe borult a Lánchídon vonultak a mellrák megelőzéséért a nők. Az üzenet mindkét rendezvényen ugyanaz volt, fel akarták hívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Elegánsan öltözött férfiak vonulnak a fővárosban. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire.

„Minden év szeptemberének utolsó vasárnapján kerül megrendezésre. Alapvetően arról szól, hogy a prosztatarák veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, illetve annak tünetmentességére” – mondta Regős Dániel, a Magyarországi Distinguished Gentleman’s Ride főszervezője.

A világméretű rendezvényt 2002 óta tartják meg 95 ország, 650 városában, több mint 120 ezer motoros részvételével. A betegség főleg a 35-40 év fölötti férfiakat érinti, ezért szükséges az évi prosztatavizsgálat, hiszen ha időben diagnosztizálják, még gyógyítható.

„Ez volt igazából az utolsó jel, ami azt mondta, hogy igenis el kell menni szűrővizsgálatra. Amire el is mentem és hát szomorúan értesültem róla, hogy ugyan semmilyen tünetem nem volt, de baj van és hogy nem is kicsi baj van, hanem elég nagy a baj” – mesélte Vas Honorius, akit a felvonulás mentett meg, ugyanis ennek hatására ment el 1 évvel ezelőtt szűrővizsgálatra. Mivel a betegséget időben felismerték jó esély van a teljes gyógyulásra.

Idén ismét rózsaszínbe öltözött a Lánchíd. A Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekeztek a nők, akik a mellrák elleni összefogás jegyében vonultak át a hídon.

„Nagyon fontos az, hogy a hölgyek éljenek egészséges életmódot, egészségesen táplálkozzanak, mozogjanak többet, azért, hogy minél kevesebb eséllyel kapják el ezt a betegséget. Csak úgy van esélyünk meggyógyítani a mellrákos beteget, hogyha időben korán tudjuk őket kiszűrni és diagnosztizálni, ezért mi a magunk részéről, a kormány részéről mindent megteszünk, de szükséges az is, hogy ők is elmenjenek a vizsgálatokra” – mondta Nagy Anikó, egészségügyi államtitkár.

A januárban elhunyt Körvélyes Éva tiszteletére újságírói díjat hoztak létre.

„Nagyon fontos, hogy fenntartsuk ezt a mozgalmat, főleg azért is, hogy fenntartsuk a figyelmet ezzel a felvilágosító munkával kapcsolatban” – mondta Jó Marianna, főszervező.

Magyarországon minden 8-9. nő érintett lesz élete során, évente csaknem 8500 beteget diagnosztizálnak mellrákkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Élet 20 négyzetméter alatt: a minigarzonok piaca

A 10-20 négyzetméter közötti ingatlanok, vagyis a minigarzonok/ minilakások különlegességük miatt mindig nagyobb figyelmet kapnak az átlagosnál. Igaz, csekély részét képezik a forgalomnak, de a Duna House szakértőinek tapasztalata alapján rengeteg lehetőség rejlik bennünk, és fajlagos költségük miatt ugyanolyan jelentős részét képezik az ingatlanpiaci volumennek, mint bármely más típusú ingatlan.

Bekezdett a lakáspiac januárban

Erősebb a kereslet mint a covid előtt, de gyengébb mint tavaly. Az ingatlan.com saját adatok alapján, közel egymillió telefonhívás alapján vetette össze az idei keresletet a 2021-es és 2020-as évkezdettel.

Műsorok

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!