2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

A rák megelőzésért vonultak nők és férfiak Budapesten

A rák megelőzéséért vonultak Budapesten. Délután több, mint 500 elegánsan öltözött férfi szelte át a várost motorjával a prosztatarák ellen, este pedig a rózsaszínbe borult a Lánchídon vonultak a mellrák megelőzéséért a nők. Az üzenet mindkét rendezvényen ugyanaz volt, fel akarták hívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

  • A rák megelőzésért vonultak nők és férfiak Budapesten

Elegánsan öltözött férfiak vonulnak a fővárosban. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire.

„Minden év szeptemberének utolsó vasárnapján kerül megrendezésre. Alapvetően arról szól, hogy a prosztatarák veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, illetve annak tünetmentességére” – mondta Regős Dániel, a Magyarországi Distinguished Gentleman’s Ride főszervezője.

A világméretű rendezvényt 2002 óta tartják meg 95 ország, 650 városában, több mint 120 ezer motoros részvételével. A betegség főleg a 35-40 év fölötti férfiakat érinti, ezért szükséges az évi prosztatavizsgálat, hiszen ha időben diagnosztizálják, még gyógyítható.

„Ez volt igazából az utolsó jel, ami azt mondta, hogy igenis el kell menni szűrővizsgálatra. Amire el is mentem és hát szomorúan értesültem róla, hogy ugyan semmilyen tünetem nem volt, de baj van és hogy nem is kicsi baj van, hanem elég nagy a baj” – mesélte Vas Honorius, akit a felvonulás mentett meg, ugyanis ennek hatására ment el 1 évvel ezelőtt szűrővizsgálatra. Mivel a betegséget időben felismerték jó esély van a teljes gyógyulásra.

Idén ismét rózsaszínbe öltözött a Lánchíd. A Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekeztek a nők, akik a mellrák elleni összefogás jegyében vonultak át a hídon.

„Nagyon fontos az, hogy a hölgyek éljenek egészséges életmódot, egészségesen táplálkozzanak, mozogjanak többet, azért, hogy minél kevesebb eséllyel kapják el ezt a betegséget. Csak úgy van esélyünk meggyógyítani a mellrákos beteget, hogyha időben korán tudjuk őket kiszűrni és diagnosztizálni, ezért mi a magunk részéről, a kormány részéről mindent megteszünk, de szükséges az is, hogy ők is elmenjenek a vizsgálatokra” – mondta Nagy Anikó, egészségügyi államtitkár.

A januárban elhunyt Körvélyes Éva tiszteletére újságírói díjat hoztak létre.

„Nagyon fontos, hogy fenntartsuk ezt a mozgalmat, főleg azért is, hogy fenntartsuk a figyelmet ezzel a felvilágosító munkával kapcsolatban” – mondta Jó Marianna, főszervező.

Magyarországon minden 8-9. nő érintett lesz élete során, évente csaknem 8500 beteget diagnosztizálnak mellrákkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!