2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Belföld

A rák megelőzésért vonultak nők és férfiak Budapesten

A rák megelőzéséért vonultak Budapesten. Délután több, mint 500 elegánsan öltözött férfi szelte át a várost motorjával a prosztatarák ellen, este pedig a rózsaszínbe borult a Lánchídon vonultak a mellrák megelőzéséért a nők. Az üzenet mindkét rendezvényen ugyanaz volt, fel akarták hívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Elegánsan öltözött férfiak vonulnak a fővárosban. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a prosztatarák veszélyeire.

„Minden év szeptemberének utolsó vasárnapján kerül megrendezésre. Alapvetően arról szól, hogy a prosztatarák veszélyeire hívjuk fel a figyelmet, illetve annak tünetmentességére” – mondta Regős Dániel, a Magyarországi Distinguished Gentleman’s Ride főszervezője.

A világméretű rendezvényt 2002 óta tartják meg 95 ország, 650 városában, több mint 120 ezer motoros részvételével. A betegség főleg a 35-40 év fölötti férfiakat érinti, ezért szükséges az évi prosztatavizsgálat, hiszen ha időben diagnosztizálják, még gyógyítható.

„Ez volt igazából az utolsó jel, ami azt mondta, hogy igenis el kell menni szűrővizsgálatra. Amire el is mentem és hát szomorúan értesültem róla, hogy ugyan semmilyen tünetem nem volt, de baj van és hogy nem is kicsi baj van, hanem elég nagy a baj” – mesélte Vas Honorius, akit a felvonulás mentett meg, ugyanis ennek hatására ment el 1 évvel ezelőtt szűrővizsgálatra. Mivel a betegséget időben felismerték jó esély van a teljes gyógyulásra.

Idén ismét rózsaszínbe öltözött a Lánchíd. A Magyar Tudományos Akadémia előtt gyülekeztek a nők, akik a mellrák elleni összefogás jegyében vonultak át a hídon.

„Nagyon fontos az, hogy a hölgyek éljenek egészséges életmódot, egészségesen táplálkozzanak, mozogjanak többet, azért, hogy minél kevesebb eséllyel kapják el ezt a betegséget. Csak úgy van esélyünk meggyógyítani a mellrákos beteget, hogyha időben korán tudjuk őket kiszűrni és diagnosztizálni, ezért mi a magunk részéről, a kormány részéről mindent megteszünk, de szükséges az is, hogy ők is elmenjenek a vizsgálatokra” – mondta Nagy Anikó, egészségügyi államtitkár.

A januárban elhunyt Körvélyes Éva tiszteletére újságírói díjat hoztak létre.

„Nagyon fontos, hogy fenntartsuk ezt a mozgalmat, főleg azért is, hogy fenntartsuk a figyelmet ezzel a felvilágosító munkával kapcsolatban” – mondta Jó Marianna, főszervező.

Magyarországon minden 8-9. nő érintett lesz élete során, évente csaknem 8500 beteget diagnosztizálnak mellrákkal.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Füstös szobákban zajlik az egyezkedés Gyurcsány és Márki-Zay között

Gyakorlatilag titokban, a sajtó előzetes tájékoztatása nélkül találkozott Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter – derült ki a DK-elnök Facebook-bejegyzéséből. 2021. október 19.

Létrejött a Szövetség a Közjóért szervezet

Szánthó Miklós elmondta az újonnan megalakult szervezet célja, hogy a szuverén államok által irányított Európát képviselje. 2021. október 19.

Itthon kedvezőbb a járványügyi helyzet, mint a környező országokban

Jelenleg 999 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen. 2021. október 19.

Legfrisebb híreink

Szükség van a nemzeti szuverenitást védő álláspontok megerősítésére

A pénzügyi zsarolás sem megengedett, ahogy a kényszerítés, zsarolás sem, a demokrácia így nem működik - jelentette ki Mateusz Morawieczki a lengyel jogállamiságról tartott európai parlamenti plenáris ülésen. Halkó Petrát, a Századvég nemzetközi elemzőjét kérdeztük. Közlése szerint a kettős mérce egy létező jelenség az Európai Unióban.

Szakács László: Mi tematizáljuk most a közbeszédet

Véget ért az ellenzéki előválasztás. Gyurcsány Ferenc szerint a Demokratikus Koalíció lett az előválasztás győztese. Ki fog irányítani, ki fogja kimondani a döntő szót? Vendégünk Szakács László, az MSZP-frakció országgyűlési képviselője volt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!