2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Belföld

A pénzintézeteket szidták az NGM előtt

Civil szervezetek tüntettek a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt a devizahitelek ellen.

A kilakoltatások leállítását és a bankszövetséggel folytatott tárgyalások leállítását követelte több civil szervezet a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Azt tervezték, hogy élőlánccal veszik körbe az épületet, de ehhez végül nem voltak elegen. Petíciójukat Cséfalvay Zoltán államtitkár vette át.

Volt, aki mindenkinek alanyi jogon járó fizetést követelt, de a tiltakozást eredetileg az elszegényedés ellen szervezték. Ez olyan szervezeteket is összehozott, amelyekről eddig nehéz volt elképzelni a közös fellépést: részt vett a Hallgatói Hálózat, és a Koppány Csoport is.

„Követeljük a kilakoltatások és a végrehajtási eljárások azonnali leállítását. A lakhatás alapvető emberi jog, az otthon elvesztése visszafordíthatatlan, tragikus láncreakciót indíthat el” – adott hangot véleményének Fodor Sándor a tüntetés egyik szervezője.

Azt is követelték, hogy a devizahitelesek megsegítésekor a kormány tárgyaljon a civil szervezetekkel, és a jövőben hatékonyabban védje meg az embereket.

Bár élőláncot terveztek a minisztérium köré, ehhez végül nem volt elég tüntető. A petíciót a gazdaságstratégiai államtitkár vette át.

„Folyamatos tárgyalásban van a minisztérium a bankszövetséggel, olyan megoldásban gondolkodunk, amelyik a törlesztőrészleteket tartósan kiszámíthatóvá és alacsonyabbá teszi” – mondta el Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiai államtitkár.

A tüntetők kifogásolták, hogy a kormány tárgyal a bankszövetséggel. „Mi azt kérjük, hogy a nép mellé álljanak” - hangzott el a helyszínen.

„Eddig is a nép mellett voltunk” – reagált Cséfalvay Zoltán megemlítve, hogy több százezer számára könnyebbé vált a devizahitel-helyzet.

Többen egyenesen távozásra szólították fel a bankokat. „Csalókkal nem tárgyalni kell, hanem börtönözni kell őket” – fogalmazott Póka László a Nem adom a Házamat Mozgalom vezetője.

Az államtitkár nagyjából 10 percet maradt a demonstrálók között. A tüntetők azt mondták: folytatják a tiltakozássorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üzenet David Pressmannek + videó

Üzenet David Pressmannek + videó

Nem igaz, hogy Magyarországon antiszemitizmus lenne - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Bayer show-ban, David Pressman amerikai nagykövet azon szavaira, miszerint a kormány az antiszemitizmust bátorítja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!