2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A pedagóguséletpálya-törvényt bírálta az ellenzék

Parázs vita alakult ki az oktatásról a Parlamentben. Az ellenzék össztüzet zúdított a pedagóguséletpálya-törvény javaslatára. Dömötör Csaba szerint az, amit a baloldal művel, elképesztő, cinikus és nem utolsósorban pedagógusok elleni cselekedet.

  • A pedagóguséletpálya-törvényt bírálta az ellenzék

„A státusztörvényről nem volt érdemi társadalmi vita és egyeztetés” – kritizálta az oktatási rendszert a Párbeszéd képviselője a parlamentben. Mellár Tamás egyszeri kalapácsos embernek nevezte a belügyminisztert.

„Lehet, hogy oktatásügyi kérdésekkel nem önhöz fordulnánk, de kioktatásból jeles volt ön, tisztelt képviselő úr” – válaszolt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

„Mi köze van Brüsszelnek egy nemzeti hatáskörbe tartozó terület finanszírozásához?” – tette fel a kérdést a szocialista Kunhalmi Ágnes, aki szintén az oktatáspolitikája miatt támadta a kabinetet. Az MSZP társelnöke a béremeléshez szükséges források kérdését vitatta.

„Óriási ellentmondás van a propagandagépezetben. Brüsszeltől várni egy szuverenitására oly büszke kormánynak a pénzeket... Ha ez a pénz jár, pedagógusoknak a nemzeti költségvetésből jár ez a forrás” - mondta Kunhalmi Ágnes.

„Az EU-s pénz, tisztelt képviselő asszony, nem könyöradomány, nem ajándék, nem valami jótétemény. Az EU-s pénz nekünk jár” - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A belügyminisztériumi államtitkár válaszában arra emlékeztetett: az EU-s forrás a magyar költségvetés részét képezi. Egyúttal rámutatott: a baloldal akadályozza a pedagógusok béremelését.

„Már réges rég itt lehetne ez a forrás, már akár a tavalyi évben is utalhatták volna, de politikai okokból, amelyeket önök fűtenek Brüsszelben, az önök 6 millió forintért ott tevékenykedő képviselői mondanak újabb és újabb mondvacsinált indokokat arra, hogy miért ne tudjuk kifizetni azt a béremelést az orvosoknak, ami 2024-re 800 ezer forintos átlagfizetést tudna eredményezi, nos ezt önök teszik” – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az oktatás témakörében szólalt fel a Momentum képviselője is. Tóth Endre beszédében a Ludas Matyial példálózott.

„Hidegvérű bosszúállás zajlik e ház falai között, a sok kormánypárti ispán Döbrögi urasággal az élen deresre készülnek húzni a tiltakozó pedagógusokat” – adott hangot véleményének a momentumos politikus.

„Arra nem szeretnék reagálni, hogy külső karakterjegyek alapján sérteget embereket, csak annyit tennék hozzá, hogy kár volt Oxfordban tanulniuk, ha ez a stílus” – fogalmazott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a pedagóguséletpálya-törvény megteremti a lehetőségét a béremeléseknek, több szabadságot és a többletmunkáért több pénzt ajánl a tanároknak.

„Az önök egyik európai parlamenti képviselője, aki esküt tett arra, hogy Magyarországot képviseli, hogy majd a mi érdekeinkben jár el, mármint a magyarok érdekében, kiáll és egy sajtótájékoztatón azt követeli, hogy támasszanak újabb feltételeket Magyarországgal szemben, és csak azokat teljesítve kaphassa meg az uniós pénzeket. Erre nem találunk szavakat... Vagy igazából találunk: amit önök művelnek, az elképesztő, képmutatás, cinizmus, és nem utolsósorban pedagógusok elleni cselekedet” – mutatott rá Dömötör Csaba.

A kormánypárti politikus megjegyezte: baloldali kormányok idején nem ilyen javaslatokról folyt a vita, akkor ugyanis utcára tették a pedagógusokat, béreket vettek el, és mintegy 400 helyen zártak be iskolákat. Hozzátette: oktatási kérdésekre csaknem kétezermilliárd forinttal költ többet jövőre az ország, mint az ellenzéki kormányzás idején.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Kárt okozna Magyarországnak egy baloldali kormány Kína-ellenes retorikája?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!