2021. február 26.,
péntek, Edina napja

A papírforma érvényesült a Momentumnál

A MOMENTUM ELNÖKSÉGÉBEN SOK A VÁLTOZÁS

Magyar Nemzet

2020. június 8., hétfő 12:03

Fekete-Győr Andrást választotta meg újra elsöprő, kilencvenszázalékos támogatással pártelnöknek tegnapi online tisztújító küldöttgyűlésén a Momentum. Mindössze két ismeretlen jelölt mérette meg magát a jelenlegi pártelnökkel. A Momentum belső ügyeire rálátó forrásunk elmondta: az elnöki tisztségért a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetéből került ki a két kihívó. Kiélezettebb küzdelemre csupán a négyről hat főre növelt elnökségi pozíciók kapcsán lehetett számítani, amelyekre 34 jelentkező akadt. Az elnökség eddigi tagjai – Donáth Anna, Berg Dániel, Buzinkay György és Hajnal Miklós – mellett előzetesen esélyesnek tartották még Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest, Déri Tibor újpesti polgármestert, Orosz Anna újbudai alpolgármestert, valamint Nyirati Klára bajai polgármestert.

Ehhez képest viszont vasárnap estig a párt elnökségébe csak egyetlen eddigi tag került be újra, Hajnal Miklós, a párt tavalyi kampányfőnöke. Visszatért az elnökségbe a testületből 2018-ban távozott Orosz Anna (újbudai alpolgármester), és elnökségi tag lett Körömi Attila is, aki 2004-ig fideszes parlamenti képviselő volt, aztán a Jobbikban politizált, de 2018-ban már a Momentum képviselőjelöltje volt. Az új elnökségi tagok közt van még Borbélyné Bárdi Zsuzsanna erzsébetvárosi alpolgármester, Mándi László debreceni önkormányzati képviselő és Tóth Endre XXII. kerületi önkormányzati képviselő is.

 
Orosz Anna elnökségi tagként tért vissza a pártvezér mellé Fotó: Bach Máté
 

A Magyar Nemzet információi szerint a rendhagyó tisztújítás megrendezésére az lehet a magyarázat, hogy a közvélemény-kutatások alapján a DK és a Momentum az ellenzék vezető ereje, ezért utóbbi a belső erőviszonyok mielőbbi tisztázásával próbál helyzeti előnyt kovácsolni magának Gyurcsányékkal szemben.

A Momentumnál legutóbb a 2018-as országgyűlési választási fiaskó után tartottak tisztújítást. Akkor a küldöttek 56 százalékának támogatásával választották újra Fekete-Győr Andrást a párt élére. Az elnökjelöltnek két éve is két kihívója volt: Nemes Balázs, a pécsi alapszervezet vezetője, aki 26 százalékot kapott és Dukán András Ferenc, aki az elnökség tagja volt a pártvezetés választási vereséget követő lemondásáig. Őt a tagok 18 százaléka tartotta érdemesnek az elnöki tisztségre.

Magyar Nemzet