2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

A nyelvvizsga-követelmény elhalasztásáért demonstráltak

Hír TV

2019. április 26., péntek 22:06

Néhány százan vettek részt a Független Diákparlament és magánszemélyek által rendezett péntek délutáni diáktüntetésen. A Kossuth térre meghirdetett demonstráción azt követelték a szervezők, hogy halasszák el az egyetemi felvételihez előírt nyelvvizsga-követelmény bevezetését. A tüntetéshez csatlakoztak az ellenzéki pártok is, azonban politikusok nem szólaltak fel. Kocsis Máté, a Fidesz frakció-vezetője szerint hiteltelen az ellenzéki pártok kampányakciója.

Közös sajtótájékoztatón követelték az ellenzéki pártok az egyetemi felvételi követelményeként előírt nyelvvizsga elhalasztását. Megszólalt Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője is, akit korábban pártján belül is kritizáltak, mert csak többszöri nekifutásra sikerült megszereznie a nyelvvizsgáját. Most azt mondta, nincsenek meg a feltételek a rendszer bevezetésére.

"Nincs meg az az átfogó stratégia, idegennyelvi stratégia, amely a mindenkori kormányoknak egy olyan sorvezetőt, szakmai javaslatcsomagot mutatna, amellyel függetlenül az, hogy jobb, vagy baloldali kormány kormányozza Magyarországot, azt a célt, hogy tizennyolc éves korára alkalmas legyen arra, hogy egy idegennyelvet elsajátítson benne magabiztosan minden gyermek, ezt megvalósítsa" - mondta Kunhalmi Ágnes.

A Demokratikus Koalíció szerint a kötelező nyelvvizsga jelentős anyagi terhet követel a családoktól. Arató Gergely azt mondta, a tervezet sok diáktól elveszi a felsőoktatásban való részvétel lehetőségét.

A Fidesz szerint nyelvvizsga követelmény bevezetése már 2014 óta ismert a pedagógusok, szülők és diákok előtt, így volt idő felkészülésre. Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője szerint nem igaz az sem, hogy a kevésbé tehetős családok hátrányba kerülnének.

"A kormány célja teljesen világos. Szeretnénk minél több fiatal számára minél elérhetőbbé tenni a nyelvtudást. Éppen erre vonatkozott egyébként a miniszterelnök februári bejelentése is a kétszer kéthetes külföldi nyelvtanulási tanfolyamokra. Ez az átalakítás nem azt fogja jelenteni, amit most állítanak és különösen hiteltelenné teszi, hogy az európai parlamenti kampányban a politikai pártok aktív részvételével valósul ez meg."

A Független Diákparlament péntek délutánra tüntetést is szervezett a parlament elé, amelyen a Pedagógusok Szakszervezete és az ellenzéki pártok is részt vettek. A demonstrációra azonban csak néhány százan voltak kíváncsiak.

Hír TV