2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

A Megyei Jogú Városok Szövetségével egyeztetett az Állami Számvevőszék

Az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről egyeztetett Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke Szita Károly kaposvári polgármesterrel, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnökével - közölte a számvevőszék csütörtökön az MTI-vel.

  • A Megyei Jogú Városok Szövetségével egyeztetett az Állami Számvevőszék

Az ÁSZ tájékoztatása szerint Warvasovszky Tihamér a megbeszélésen hangsúlyozta: a számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének erősítése, az önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése.

Hozzátette: a veszélyhelyzet időszakában különösen nagy jelentősége van a szabályozottságnak, ezért az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatok támogatására, és elvégzi a települések integritásának, vagyis korrupció elleni védettségének értékelését.

Szita Károly úgy fogalmazott: az ÁSZ és a 23 megyei jogú városok között partneri viszony van. Az ellenőrzés, a külső értékelés mindig segítséget, támogatást jelent, ami minden önkormányzatnak fontos - mondta.

A MJVSZ elnöke közös érdeknek nevezte azt, hogy az önkormányzatok szabályszerűen és hatékonyan működjenek. Hozzátette: a hatékonyságnak a veszélyhelyzet időszakában különösen nagy jelentősége van.

Kitért arra is, hogy a veszélyhelyzet idején nagy teher nehezedik az önkormányzatokra, bizonyos esetekben akár rendkívüli intézkedésekre is szükség lehet a településeken. Fontosnak nevezte, hogy ezek a döntések is szabályszerűek legyenek, ehhez pedig számítanak az ÁSZ tapasztalataira is. Erre reagálva Warvasovszky Tihamér biztosította az MJVSZ elnökét arról, hogy az ÁSZ tanácsadó tevékenységével minden támogatást megad az önkormányzatoknak, így a 23 megyei jogú városnak is.

Az ÁSZ alelnöke a megbeszélésen felhívta a figyelmet a számvevőszék honlapján elérhető öntesztekre, amelyek az önkormányzatoknak is támogatást biztosítanak a szabályos működés és gazdálkodás érdekében, valamint tájékoztatott az ÁSZ monitoring alapú ellenőrzéseiről is, amellyel egyszerre akár több száz önkormányzat ellenőrzését képesek elvégezni.

Warvasovszky Tihamér és Szita Károly egyetértett abban, hogy a veszélyhelyzetben különösen nagy jelentősége van a kölcsönös együttműködésnek és információcserének, amit az ÁSZ és a megyei jogú városok között hatékonynak értékeltek.

Az ÁSZ 2010 óta évente rendez találkozókat az önkormányzati érdekszövetségek vezetőivel a tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztására. Idén ezeket az egyeztetéseket a koronavírus-járvány miatt videókonferenciákon tartják, az MJVSZ-t megelőzően már a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével (MÖOSZ) is hasonló módon konzultált az ÁSZ - közölték.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!