2021. 09. 19. Vasárnap Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem 13:00

Belföld

A magyarok háromnegyede nemet mond Gyurcsányra

Négyből három felnőtt magyar Gyurcsány politikai visszavonulását kívánja – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amely az őszödi beszéd kiszivárgásának tizenötödik évfordulójához közeledve készült. A baloldal meghatározó személyiségei számára figyelmeztető jel, hogy a kormánykritikus választópolgárok kétharmada is ezt az álláspontot képviseli.

A hazugságbeszéd okozta politikai kárt bizonyítja, hogy másfél évtized után is a magyar választók háromnegyede, pontosan 75 százalék helyesli Gyurcsány Ferenc távozását a közéletből – olvasható a Nézőpont Intézet friss kutatásában. Az intézet azt is hozzáteszi, hogy talán kevésbé meglepő, hogy a kormánypártiak 83 százaléka gondolkodik így, igaz, kilenc százalékuk nem, talán a volt miniszterelnök aktivitásától a Fidesz előnyét remélve.

A kutatás szerint ugyanakkor a kormánykritikusok és az ezzel nem teljesen azonos baloldali szavazótábor kétharmados egyetértése Gyurcsány távozásával mindenképpen elgondolkodtató lehet a baloldal számára.

Az intézet hangsúlyozza: ezek az adatok nem jeleznek trendfordulót, lényegében másfél évtizede ilyen nagy a volt kormányfőt elutasító tábor mérete. Az azonban mindenképpen Gyurcsány Ferenc politikai talentumát bizonyítja, hogy ennek ellenére sikerült az összes releváns baloldali pártot egy közös listára összeboronálnia. A 2018-ban csak alig ötszázalékos Demokratikus Koalíció ma a teljes baloldal vezető ereje és stratégiai forgatókönyvének szerkesztője. Ennek része, hogy minden szóba jöhető baloldali politikus is így vagy úgy, de kötődik a tartósan népszerűtlen őszödi beszélőhöz.

Mint ismert, 2006 szeptemberében robbant ki a rendszerváltozás utáni demokrácia legnagyobb politikai válsága, amelynek egyik meghatározó eleme Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása volt – emlékeztet a Nézőpont Intézet a kutatásukhoz készített elemzésükben.

A választási hazugságokat beismerő titkos beszéd már egy hanyatló népszerűségű kormányfőt ért utol, aki a választás utáni nyáron hozott megszorító intézkedések sorozata miatt számos szavazóját elvesztette. Gyurcsány ugyan még két és fél évet a miniszterelnöki hivatalában tölthetett, de imázsa tartós károkat szenvedett.

A Nézőpont Intézet felnőtt magyar lakosságra reprezentatív kutatása a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Visszatekintő: váratlan eseményként hivatkozta le a rendőrfőkapitány a helyzetet

Gyurcsány Ferenc 15 éve mentális okokkal magyarázta az egyenruhások bizonytalankodását, késlekedését a köztelevízió épületének ostroma után. 2021. szeptember 19.

Visszatekintő: az MTV kuratóriumát megdöbbentette, hogy a rendőrség nem adott nagyobb védelmet

15 évvel ezelőtt a főlépcső közelében szinte mindent összetörtek a behatolók. 2021. szeptember 19.

Schmidt Mária: Az őszödi beszédből kiderült, semmibe veszik a magyarokat

A Schmidt Máriával készült teljes beszélgetést vasárnap 21 óra öt perckor láthatják a Bayer showban. 2021. szeptember 19.

Legfrisebb híreink

246 határsértőt tartóztattak fel szombaton

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. szeptember 18-án 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 246 határsértőt tartóztattak fel és 128 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!