2021. augusztus 3.,
kedd, Hermina napja

A magyarok egyaránt támogatják a 25 év alattiak SZJA-mentességét és a 13. havi nyugdíj visszavezetését is

2021. február 26., péntek 08:48

A magyarok ismerik és egyetértenek a kormány két új intézkedésével, amelyek a fiatalokat és az időseket is egyaránt segítik - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.

Idén február 17-19. között a magyar felnőtt lakosság körében végzett 1000 fős, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók többsége hasznosnak tartja a 25 év alattiak számára bevezetendő SZJA-mentességet és a 13. havi nyugdíj visszavezetését is.

2022-től teljes személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak, amely a munkaügyi statisztikák szerint 288 ezer fiatalnak nyújt segítséget. A KINCS kutatásából kiderül, hogy a magyar emberek 83 százaléka hallott már erről az intézkedésről, bő háromnegyedük (78%) támogatja, és körülbelül szintén ugyanennyien (77%) hasznosnak is tartják ezt, hiszen többségük szerint (76%) nagy segítséget jelent majd a fiatalok életkezdésében és a családalapításában. Tízből hat magyar szerint az intézkedés gazdasági és foglalkoztatási hatásai is pozitívak lesznek: több fiatal fog dolgozni, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

 

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként és a szépkorúak iránti elismerés kifejezéseként a kormány döntött a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítéséről, amely 2024-ig több lépcsőben valósul meg, az első részletet február végig minden érintett megkapta. A KINCS felmérése azt mutatja, hogy a magyarok többsége, 88 százaléka hallott már a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről. A többség hasznosnak találja ezt az intézkedést (84%), és kétharmaduk egyetért az első részlet folyósításával is. A megkérdezettek fele szerint a nyugdíjrendszer megbecsülést ad az időseknek, nagy segítséget jelent számukra (77%), továbbá segít megőrizni az életszínvonalukat (58%).

 

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatása rávilágít arra, hogy a magyar emberek értékelik és elfogadják a fiataloknak és az időseknek nyújtott plusztámogatásokat. Nincs generációs ellentét a korosztályhoz kötött támogatások miatt, hiszen ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy mind az idősek, mind a fiatalok életminősége javuljon a jelenlegi járványhelyzetben is.

 

Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért