2020. január 23.,
csütörtök, Zelma, Rajmund napja

A Magyar Szórvány Napja

Hír TV

2019. november 17., vasárnap 19:38

Ötödik alkalommal rendezték meg a Magyar Szórvány Napját a partiumi Réven. A különböző turisztikai nevezetességeiről, szép tájairól híres 3000 lelkes községben csaknem 800 magyar él szórványban.

Közösségépítésre, a magyar hagyományok megőrzésére ad alkalmat a Szórványnap, ahol nem csak a helybeliek mutatkoznak meg, de más partiumi településekről is érkeznek vendégek, akik kulturális műsoraikkal igyekeznek őrizni a magyar örökséget.

 "Önmagunk felé egy megerősítése annak, hogy lám csak lám, vagyunk, nem egyedül kell megharcolni a hitnek és a szórványlétnek a szép és nemes harcait nap mint nap, hanem össze tudunk kapaszkodni, meg tudjuk fogni egymás kezét, még ha bármi kevesen vagyunk is ettől függetlenül, lám csak lám, néptánc csoportot tudunk fenntartani, tehát ezzel is egy olyan alkalom és lehetőség többek között ezek az ünnepek is, amelyek mind bennünket erősítenek meg abban, hogy ez nem egy magányos harc, nem egy egyéni küzdelem."

- mondta Szoboszlai Gáspár István, Mezőtelegd református lelkésze.

Az eseményen az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak Bersek József honvéd huszár ezredes tiszteletére, aki a községben hunyt el. Az emlékjel állítást debreceni hagyományőrző huszárok kezdeményezték.

"Részt vett a huszárok hazaszöktetésében, a 48-as forradalom és szabadságharc idején, a 8. Coburg huszárezrednek volt a parancsnoka, és Görgey hadtestében szerepelt ez az ezred, nagyon sok csatát vívtak, és a szabadságharc végeztével Aradon őt is fogságba ejtették, börtönre ítélték, börtönbüntetésre."

- jegyezte meg Csontos János, Debrecen hagyományőrző huszár századosa.

A Rév községben lakó gyermekek óvodától nyolcadik osztályos korukig tanulhatnak magyar nyelven. Aki a középiskolát is anyanyelvén szeretné elvégezni, annak az 50 kilométernyire lévő Nagyváradon van rá lehetősége.

Hír TV