2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A legszemélyesebb közügy

Egyre több pár vállal gyermeket Magyarországon – ez derült ki a Kopp Mária Intézet kutatásából. Az adatok azt is mutatják, hogy még soha nem volt olyan alacsony az abortuszok száma mint tavaly. Fűrész Tünde elnök volt a Magyarország élőben vendége.

  • A legszemélyesebb közügy

A családvédelmi akcióterv bejelentését követő héten félezer édesanyát kérdezett meg a Kopp Mária Intézet arról, hogy mit gondolnak az akcióterv pontjairól, elsöprő többségük pedig egyetértett azzal, ismertette Fűrész Tünde a Magyarország élőben stúdiójában. A felmérés arra is kitért, hogy igénybe vennék-e valamelyik lehetőséget, és ebben az esetben is a megkérdezettek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a közeljövőben szeretne valamely lehetőséggel élni.

A nagycsaládosoknál értelemszerűen az szja mentesség, az autóvásárlási kedvezmények voltak az első helyen, a csok igénybevétele viszont gyermekszámtól függetlenül, mindenkinél nagyon népszerű volt, hasonlóan a bölcsődefejlesztések folytatás – tett hozzá Fűrész Tünde. „Látszik, hogy akár nagycsaládról, akár egy kisebb családról, azért az fontos, hogy a kisgyermeket három éves kora előtt is el tudják vinni bölcsődébe, hogyha az élet úgy hozza.”

A gyermekvállalási szándékkal, vagy annak meg nem valósulásával kapcsolatban, amely témakört sokan vizsgálnak, azt emelte ki, hogy az első gyermek vállalása inkább érzelmi kérdés. „Ott is fontosak az anyagiak, a biztos munkahely, a lakhatás, de egy picit kevésbé fontosak, mint mikor már a testvérek megszületéséről kezdenek el gondolkodni a családok” – fogalmazott.

Egy korábbi kutatásuk eredménye szerint a stabil párkapcsolat megléte, jellemzően a házasság, az egy olyan tényező, amely talán a legfontosabb volt a gyermekvállalás tekintetében, de sokan azt is nyilatkozták, hogy a döntésnél nagy szerepet játszott, hogy már testileg, lelkileg, szellemileg is érettnek tekintették magukat.

A gyermekvállalás töretlen, emelte ki Fűrész Tünde, annak fényében, hogy bár az elmúlt évben 1700-zal kevesebb gyerek született, viszont lényegesen drasztikusabb számban, 20 ezer fővel csökkent a szülőképes korban lévő nőknek a száma is.

„A legszemélyesebb közügy”

A Kopp Mária Intézet elnöke szerint is magánügy a gyermekvállalás, és emiatt lehetséges, hogy vannak, akiket zavar, amikor közügyként tekintenek erre, de a nemzet fennmaradása szempontjából igenis, ez egy közügy is. Azon viszont mindig meglepődik, ha „ókonzervatív” bírálatokkal illetik a kormányzati csomagot, hiszen az intézkedéseknek 2010 óta következetesen a középpontjában az van, hogy a munkavállalás és a gyermekvállalás egymást erősítő tényezők legyenek. „Szó nincs arról, hogy a kormány szeretné, hogy a fakanál mellett otthon legyenek az édesanyák” – emelte ki.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!