2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Belföld

A Lánchíd felújításáért még mindig nem tett lépéseket a főváros

A BKK igazgatóságának holnap reggel kellene döntenie a Lánchíd felújításának közbeszerzési kiírásáról, a főváros azonban még mindig nem tett lépéseket ez ügyben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy igyekeznek türelmesnek lenni, de már 7 hónapja várnak a közbeszerzés kiírására. Fürjes Balázs szerint a felújítás halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre.

  • A Lánchíd felújításáért még mindig nem tett lépéseket a főváros

Közlekedési tábla jelzi, hogy 30 km per órás sebességkorlátozás lépett életbe a Lánchídon. A Karácsony Gergely vezette főváros egyelőre csak ezt az egy intézkedést hozta a híddal kapcsolatban.

A főpolgármester még július elején beszélt arról, hogy gyakorlatilag már kész van az új tender. Karácsony Gergely az ATV-ben arról beszélt, hogy a Budapesti Közlekedési Központ hamarosan kiírja a közbeszerzést a Lánchíd felújítására.

Wintermantel Zsolt a BKK igazgatósági tagja ehhez képest arról írt közösségi oldalán, hogy ugyan pénteken dönteniük kellene a Lánchíd felújításának közbeszerzési kiírásáról, azonban még mindig nincsen elérhető dokumentum ez ügyben.

Politikai háború zajlik a Lánchíd körül, miközben a felújítás még mindig nem kezdődött el

– erről a Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője beszélt a Kossuth rádióban. Láng Zsolt elmondta, július közepén még mindig nem tudni, hogy mi történik a híd felújítása körül.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt, hogy igyekeznek türelmesnek lenni, de már a közbeszerzés kiírására is 7 hónapja várnak.

A témával kapcsolatban kerestük a fővárosi önkormányzatot is, azonban adásunkig nem válaszoltak kérdéseinkre. A Fidesz kommunikációs igazgatója korábban arról beszélt, hogy ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz–KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást.

Fürjes: A felújítás halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre

A Lánchíd felújításának halogatása milliárdokba kerül és veszélyes a budapestiekre - írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a pénteki közleményében, amelyet a Budapest Fejlesztési Központ juttatott el az MTI-hez. 

Fürjes Balázs szerint csalódás, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósági ülése kudarcba fulladt, és a főpolgármesteri ígéret ellenére megint nem indította el a Lánchíd felújításához szükséges közbeszerzést.

Egy hónapja a kormány és a főváros egyetértett abban, hogy a Lánchíd felújítása halaszthatatlan - idézte fel az államtitkár.

A beruházást Tarlós István korábbi főpolgármester hiánytalanul előkészítette, a kormány, tartva a szavát, biztosítja a 6 milliárd forintos támogatást Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármesternek is - tette hozzá.

"Akkor úgy tűnt, a városházi munka felgyorsult azzal, hogy a főpolgármester elvette a feladatot Dorosz Dávidtól és Tüttő Katára bízta a Lánchíd felújításának megszervezését. A főpolgármester-helyettes nagy lendülettel látott munkához, Karácsony Gergely július 3-án azt nyilatkozta, a műszaki dokumentáció 99 százalékban kész, a BKK rövidesen kiírja a közbeszerzést"

- írta Fürjes Balázs.

Úgy fogalmazott: sajnálattal hallgatták pénteken Tüttő Katát, aki közölte, hogy tovább húzódik a közbeszerzés kiírása.

Tehát a maradék 1 százaléknyi munka elvégzésére nem volt elegendő az elmúlt két hét - értékelt az államtitkár.

A BKK igazgatóságának pénteki ülésén a fő napirendi pont a Lánchíd felújítása volt, de kudarc lett a vége.

"Ez azt mutatja, a munka nemhogy 99, de 50 százalékig sincs elvégezve és remény se látszik arra, hogy a főváros végre megindítsa a hónapok óta csak halogatott közbeszerzést"

- fogalmazott Fürjes Balázs.

Emlékeztetett: már a decemberi mérnöki szakvélemény is kimondta, hogy a híd nagyon rossz állapotban van, a felújítást azonnal meg kell kezdeni. A júniusban kapott jelentésben pedig már az is szerepel, hogy bármelyik pillanatban betondarabok eshetnek az alsó rakparton haladó autókra vagy a Dunán úszó hajókra.

"Nincs idő, sürgősen munkához kellene már látni. Karácsony Gergely késlekedése milliárdokkal drágítja a Lánchíd felújítását és jelentősen meghosszabbítja a hídlezárás idejét" - írta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy a folyamatos halogatás a vagyon- és személyi biztonságot is veszélyeztetheti.

A kormány továbbra is kész segíteni a megoldást. Május 22-én levélben kért tájékoztatást a főpolgármestertől a Lánchídról, de még mindig nem kapott választ. Közben Karácsony Gergely lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa június 9-ére tervezett ülését, ahol ez a kérdés is napirendre került volna - jegyezte meg Fürjes Balázs.

Továbbra is azt javasolják, hogy mindenképpen találjanak megoldást a Lánchíd felújítására. Ha a főváros vagy a BKK igényli, a Budapest Fejlesztési Központ segít, hiszen ez a fővárosiak érdeke - zárta közleményét az államtitkár.

BKK-vezérigazgató: Az igazgatóság a jövő héten remélhetőleg jóváhagyja a közbeszerzést

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága "elvi támogatásáról biztosította a menedzsmentet", hogy a jövő héten szeretné megvitatni a Lándhíd felújítására vonatkozó közbeszerzést; ez azt jelenti, hogy a BKK igazgatósága remélhetőleg jóváhagyja a közbeszerzést - közölte Fendrik László, a BKK vezérigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Hír TV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!