2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Belföld

A Krétakör is megtagadja az együttműködést

Több kormányellenes demonstrációt is szerveztek a Norvég Civil Alap pénzéből 2013 ősze óta – a 2014-es választások kampányában – állítólagos civil szervezetek, ismerte el Magyarország élőben című műsorunkban a Krétakör Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány kuratóriumi elnöke Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: ebből a forrásból tüntettek a német megszállás áldozatainak emlékműve és a Magyar Művészeti Akadémia ellen, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előtt is. Bár a csoport a tiszta közélet megteremtését tűzte a zászlajára, azt mégis elutasítja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálja, hogyan gazdálkodtak a közpénzekkel.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csaknem hatvan civil szervezetnél vizsgálja, hogy mire használták fel a Norvég Alaptól kapott támogatást. Többen viszont megtagadták az együttműködést a Kehivel, az Együtt–PM pedig feljelentést tett, mert szerintük a kormány meg akarja félemlíteni a civil szervezeteket. Bővebben >>>

Tekintse meg a Gulyás Mártonnal készült teljes beszélgetést:

Közben a Heti Válasz szerint egy multinacionális pénzvizsgáló cég átvilágítása alapján is vannak visszásságok a Norvég Civil Támogatási Alap pénzei körül. Az Ernst & Young 2008–10-es időszakra vonatkozó vizsgálata több esetben is összeférhetetlenséget állapított meg a pályázatok elbírálói és díjazottjai között. A lap megjegyzi, hogy az Ökotárs Alapítvány gyakorlata azóta sem változott.

Az Egyesült Államok is aggódik a civil szervezetek támogatása miatt. Az amerikai külügy-minisztérium helyettes államtitkára a civileknél tartott ellenőrzésekkel kapcsolatban a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, bízik abban, hogy nem vezetnek be szigorítást a szervezetek külföldi támogatásában. Thomas O. Melia hozzátette, az ügyben a civilekkel és a külügyi tárcával is egyeztetnek.

„Az egyeztetések folytatódnak a magyar kormányzati partnerekkel, és továbbra is meghallgatjuk a civilek hangját is. Egy dolgot szeretnék felvetni, amely több tárgyalásomon is felmerült, megemlítettem a Külügyminisztériumban Szijjártó Péter úrnak is, ez a civil szervezetek nemzetközi támogatása. A sajtóban is megjelent, hogy ellenőrzést tartottak néhány szervezetnél, amelyek támogatást kaptak Norvégiából és más országokból uniós együttműködés keretében. Aggodalmat kelt bennünk, hogy ez mit jelent, és reméljük, hogy nem szigorítást a civil szervezetek külföldi finanszírozásában, amelyek fontos szerepet töltenek be bármely demokráciában” – fogalmazott Thomas O. Melia.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!