2023. 03. 28. Kedd Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

A kormány migrációs politikáját teszik felelőssé a spanyolok a tragédiáért

A kormány migrációs politikáját teszik felelőssé a spanyolok a szerda esti merényletért.

  • A kormány migrációs politikáját teszik felelőssé a spanyolok a tragédiáért

Egy illegális bevándorló berontott két templomba Cádiz megyében, majd egy bozótvágó késsel megölt egy sekrestyést, egy lelkészt pedig súlyosan megsebesített. A bíróság terrorcselekményként kezeli a történteket. A HírTV-t Tóth Brigitta tudósította Murciából.

A közösségi felületeket görgetve azt lehet látni, hogy a spanyolok jelentős része a kormányt és migrációs politikáját okolja az algecirasi merénylet miatt. A kommentek 80-90 százaléka arról szól, hogy a 25 éves marokkói elkövetőt be sem szabadott volna engedni az országba, de ha már bejött, akkor mielőbb ki kellett volna toloncolni. Főleg azután, hogy 2019-ben Gibraltárról már kiutasították, oda is illegálisan érkezett. Hogy Spanyolországba mikor lépett be törvénytelenül, azt nem árulták el a hatóságok, ami szintén felháborítja a spanyolokat, különösen miután kiderült, hogy már tavaly júniusban elindították vele szemben a kiutasítási eljárást, ami azóta függőben volt, így még csak a szabad mozgását sem korlátozták.

A spanyol kommentelők szerint súlyos probléma, hogy minden illegális bevándorló helyzetét egyedileg kell elbírálni a törvények szerint és az adminisztratív folyamatok lassúsága miatt olyan bevándorlókkal kell együtt élniük, akik illegálisan érkeztek ide és félelmet keltenek a lakosságban. Néhány algecirasi kommentelő ráadásul arról ír, hogy az oda érkező migránsok direkt lassítják az eljárást azzal, hogy megszabadulnak az útlevelüktől, mert így a kormány nem tudja őket azonosítani és azonnali hatállyal elküldeni.

A spanyolok többsége a migrációs útvonalak felszámolását és a kitoloncolások felgyorsítását követeli kommentjében. Illetve néhányan a rendőrség munkáját is bírálták, miután kiderült, hogy egy ideje figyelték az elkövetőt, mert fennállt nála a radikalizálódás veszélye. Az őket bírálók szerint elkerülhető lett volna a támadás.

A jobboldali pártok közben arra utasították a kormányt, hogy hívja össze a dzsihádellenes paktum vizsgálóbizottságát és adjon magyarázatot a merényletre. A Vox pedig közölte, hogy Brüsszelbe viszi a terrortámadás ügyét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Mikor lesz ukrán ellentámadás?

Mikor lesz ukrán ellentámadás?

A nyugati országok az ukrán ellentámadást várják, ám ennek még nem jött el az ideje. A stúdióban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő adásunkban rámutatott, jelenleg állóháború és anyagháború folyik, csakúgy, mint az I. világháborúban, vagy az amerikai polgárháborúban.
Politikai befolyás zajlik az energia kapcsán

Politikai befolyás zajlik az energia kapcsán

Magyarország és Lengyelország is nemmel szavazott az Európai Bizottság újabb veszélyes javaslatára, amely a korábbi rendelet meghosszabbításaként ismét 15 százalékos csökkentést ír majd elő a földgáz felhasználását illetően. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Brutális erejű szél, több mint 500 riasztás, hózáporok

Brutális erejű szél, több mint 500 riasztás, hózáporok

Több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók a hétfői vihar miatt: leginkább az útra, épületekre dőlt fák, sérült tetőszerkezetek és közművek miatt riasztották a tűzoltókat országszerte. A szélsőséges időjárásra a továbbiakban is számítani kell, kedd éjfélig citromsárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!